Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Put u Orehovicu

Održano studijsko putovanje u Orehovicu u Međimurskoj županiji u sklopu projekta „Izgradnja kapaciteta romskih udruga u Sisačko – moslavačkoj županiji“

Dana 29.10.2013. godine održano je jednodnevno studijsko putovanje u Općinu Orehovica u Međimurskoj županiji na kojem su prisustvovali predstavnici i članovi romskih udrugas područja Sisačko – moslavačke županije, predstavnik Vijeća RNM grada Siska, projektni partner, te predstavnici OSCE-a, Ured Sarajevo i UNDP-a, Ured Zagreb.

Cilj studijskog putovanja bilo je upoznavanje s primjerima dobre prakse u načinu suradnje romskih udruga i općinske vlasti u Orehovici, koja se odvija putem partnerstva na projektima EU.

Tijekom jednodnevnog putovanja naši romski predstavnici posjetili su Vijećnicu Općine Orehovica, obišli su romsko naselje i osnovnu školu Orehovica. Domaćini, općinski načelnik Franjo Bukal i Dijana Novak, stručna suradnica, upoznali su dionike s projektom Rokic „DROM“ koji se provodio u okviru programa prekogranične suradnje sa Slovenijom 2007-2013. Cilj projekta bio je stvaranje prostornih i društvenih uvjeta za djelovanje ustanova i udruga romske nacionalne manjine u romskom naselju u Orehovici.

Kroz projekt naselju je osiguran javni objekt u kojem danas stanovnici mogu održavati svoje aktivnosti (priredbe, tematske radionice, itd.), kupljena je kompjuterska oprema za djelovanje kulturno – turističke informacijske točke u Orehovici i Sloveniji, uspostavljen je web portal, a tijekom trajanja projekta provodila se besplatna informatička radionica za Rome po završetku koje su polaznici primili priznanja. Općina je u sklopu navedenog projekta kupila i zemljište u romskom naselju, na kojem se planira izgraditi romski kulturni centar.

U obilazak romskog naselja vodio nas je predsjednik Vijeća RNM Općine Orehovica i predsjednik udruge „Europski Romi Međimurske županije“, Krunoslav Vuk. Od ukupnih 2723 stanovnika Općine, 600 ih živi u naselju. Kroz projekt „Potpora Romima“, program IPA 2008 nositelja Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, naselje je dobilo komunalnu infrastrukturu. Stanovnici su dijelom korisnici socijalne pomoći, ali većina ih se bavi poljoprivrednom djelatnosti kao glavnim izvorom zarade.

Romi su integrirani u lokalnoj zajednici što se vidi i kroz obrazovanje. Ravnatelj osnovne škole Orehovica, Branko Sušec upoznao nasje s obrazovnim programom škole. Romska i ostala djeca zajedno pohađaju nastavu, program produženog boravka i program predškole.Romski i ostali roditelji druže se izvan škole. Škola ima romskog pomagača, Ignac Dragana koji je ujedno i predsjednik romske udruge za obrazovanje „Uzor“.

Općina Orehovica jedinstven je i rijedak primjer relativno dobrog životnog standarda Roma, ali i njihove participacije u neromskoj zajednici.

Studijsko putovanjepokazalo se dobrim mehanizmom u motiviranju naših dionika. Iskustva stečena na putovanju svima su jasno dala do znanja kako osnaživanje kapaciteta romskih udruganije moguće bez suradnje i partnerstva s lokalnom i regionalnom vlasti naše županije.O njihovoj uključenosti ovisi iunapređenje položaja cijele romske zajednice.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...