Vijesti

Sastanak koordinacije „Zajedno za pravdu“ i obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica

17.06.2014. PGP je organizirao 4. sastanak koordinacije „Zajedno za pravdu“  u okviru projekta „Stvaranje novog modela međusektorske suradnje u zaštiti prava nacionalnih manjina i ostalih socijalno ugroženih skupina“, financiranog od strane EU kroz Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (eng. EIDHR), na kojem je u suradnji s UNHCR-om obilježen Svjetski dan izbjeglica.

Tema sastanka je bila „Besplatna pravna pomoć kao osnovni korak u ostvarivanju prava”. Naime, od siječnja 2014. na snazi je novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji u svom sadržaju još uvijek ima određene propuste, dok u implementaciji ima problema. Obzirom da je besplatna pravna pomoć od izuzetne važnosti kako za povratnike i izbjeglice tako i za sve ostale socijalno ugrožene građane, pokušali smo podići svijest svih dionika i potaknuti raspravu s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja u rješavanju predmeta kršenja ljudskih prava građana RH.

Sastanak je održan u Gradskoj vijećnici Grada Sisak, a sastanku su prisustvovali predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Crvenog križa, Ureda državne uprave, Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Policije, Ministarstva pravosuđa, Pravne klinike Zagreb, udruga civilnog društva i ostali. Na sastanku su govorili: Milana Kreća ispred PGP-a, Mario Pavlović ispred UNHCR-a, Alan Uzelac ispred Pravne klinike, Lidija Zajec ispred Ministarstva pravosuđa, kao i ostali dionici te su se svi prisutni složili kako otvoren dijalog i učinkovita suradnja može rezultirati u poboljšanju sistema besplatne pravne pomoći u RH.

Slične objave

Back to top button