IPA INFO 2012Vijesti

Druga radionica na temu proizvodnje rakije

Dana 11.11.2013., u sklopu projekta „Europa na mom imanju“ financiranog od strane Europske unije, kroz program IPA INFO 2012, u prostorijama Doma Kulture u Dvoru, Projekt građanskih prava organizirao je drugu edukativnu radionicu na temu proizvodnje rakije.

Iako je projektom planirana samo jedna radionica o proizvodnji rakije koja se 16.10.2013. održala u Centru za šljivu i kesten u Donjoj Bačugi, velik interes ruralnog stanovništva potaknuo nas je na održavanje još jedne takve radionice. Unatoč iznimno lošem vremenu u Domu kulture okupilo se više od trideset sudionika koji su aktivno sudjelovali u radionici. Nova legislativa koja se primjenjuje od 01.07.2013., te koja izravno utječe na proizvođače rakije, potaknula je sudionike na žustru raspravu tijekom i nakon izlaganja vanjskog suradnika na projektu, Alana Đozića, koji je kroz prezentaciju „Sve što niste znali o rakiji, a niste se usudili pitati“,  na izravnim primjerima educirao okupljene o njihovim pravima i obvezama u procesu proizvodnje, skladištenja i prodaje rakije.

Nakon dvije održane radionice na kojima smo imali priliku izravnim kontaktom s ruralnim stanovništvom naše županije saznati njihove probleme, možemo donijeti zaključak kako je upravo taj izravni kontakt te informiranje građana, od strane vlasti izostao, a što je dovelo do opasnosti od gašenja proizvodnje rakije na seoskim imanjima naše županije.

Kroz daljnje aktivnost na projektu i održavanje još četiri edukativne radionice, PGP Sisak će izravno informirati ruralno stanovništvo naše Županije, a kako bismo iste educirali o propisima koji utječu na proizvodnju rakije, sira i vrhnja te mesa i mesnih prerađevina.

Slične objave

Back to top button