Vijesti

Predstavljen Fond „Desa i Jerko Baković“ Zahvalne čestitke teti Desi za njezin 101. rođendan!

Prigodom 101. rođendana dobročiniteljice Dese Baković, u četvrtak 19. travnja u Kući ljudskih prava u Zagrebu Zaklada SOLIDARNA i Građanski odbor za ljudska prava organizirali su rođendansku proslavu na kojoj je javnosti Fond „Desa i Jerko Baković“. Fond je nastao zahvaljujući  velikodušnoj donaciji gospođe Dese Baković koja je u ime svoga pokojnoga muža Jerka i sebe odlučila SOLIDARNOJ donirati novac od prodaje vlastitog stana za pokretanje programa podrške  školovanju siromašne djece. Gospodin Jerko Baković (1916-2010), zagrebački ilegalac, logoraš i partizan i brat ubijenih skojevki Rajke i Zdenke Baković. Bračni par Baković bio je višekratni donator Građanskog odbora za ljudska prava koji je od 1995. do 2010. skupljao pomoć u hrani, odjeći i lijekovima za ljude koji su ostali na području Banije i Korduna, kao i za povratnike i izbjeglice iz BiH koji su se vraćali ili u ta područja izbjegli, rekao je predsjednik Zakladnog vijeća Fonda i predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić.

Fond „Desa i Jerko Baković“  pruža podršku djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, a uključuje financijsku te dodatnu materijalnu i stručnu podršku u skladu s osobnim planovima razvoja svakoga djeteta, u višegodišnjim ciklusima školovanja, uz savjetodavno praćenje i blizak kontakt s roditeljima. Fokus je na djecu izloženu materijalnoj deprivaciji, riziku socijalnog isključivanja i diskriminacije, a koja u svojoj okolini možda nemaju adekvatnu podršku za razvoj samopouzdanja i vještina  potrebnih za uspješno školovanje. Prigodom 101. rođendana gospođe Dese, Fond „Desa i Jerko Baković“  dodijelio je financijsku podršku odnosno stipendije  za 31 dijete odnosno mladu osobu u dobi od 10 do 18 godina, u svrhu podrške uspješnom osnovnoškolskom odnosno srednjoškolskom školovanju tijekom aktualne (2018./19.) i naredne dvije školske godine (2018./19. i 2019./20.),  u ukupnom iznosu od 500.000 kn.  

Većina djece i mladih stipendista došla je na rođendansku proslavu u pratnji svojih roditelja i odgajatelja, što je gospođu Desu beskrajno razveselilo, posebno u trenutku kada joj je svako dijete dalo balon i osobno čestitalo rođendan te primilo potvrdu o stipendiranju. Proslavu je upriličio  i ženski pjevački kvartet koji njeguje melodije isprepletenih hrvatskih, srpskih i bosanskih folklornih tradicija.  Vrhunac proslave bila je recitacija Severine Lajtman, stipendistice Fonda iz Međimurja – jedne od vodećih  mladih recitatorica u Hrvatskoj koja je svojim dvjema pjesmama sa ovogodišnjeg LIDRANA svima zorno dokazala koliko je bogatstvo talenata svojim dobročinstvom pospješila teta Desa. Fotografije i snimke s rođendanske proslave pogledajte OVDJE.

Kao što je istakla upraviteljica SOLIDARNE Marina Škrabalo, stipendisti Fonda „Desa i Jerko Baković“  željnima znanja, kreativnosti i mogućnosti nastavka školovanja u većim sredinama, unatoč svim izazovima kojima su izloženi – siromaštvu i izolaciji, životu bez roditelja koji je u zatvoru, življenju s kroničnim bolestima i invaliditetom, položaju srpske i romske nacionalne manjine, psihološkim posljedicama obiteljskog nasilja i izostanku adekvatne roditeljske skrbi.  Stipendisti Fonda dolaze iz 20 različitih sredina, i to većinom sela i općina na Kordunu, Banovini i rubnim područjima prema Lici i Gorskom kotaru (njih 26), kao i iz područja Međimurja (dvije djevojčice), Slavonije, Rijeke i Zagreba. Podrška Fonda odlazi djeci i mladim iz sljedećih sela, općina i gradova: Banjsko Selo, Banova Jaruga, Donje Bukovlje, Dvor, Puškarovci/Držimurec – Strelec, Mala Subotica, Generalski stol, Gunja, romsko naselje Kursanec, Čakovec, Krnjak, Novska, Petrinja, Plaški, selo Trstenica kraj Vrginmosta,Vojnić, Udbina, Vrginmost, Hrvatska Kostajnica, Sunja, Slavonski Brod, Ogulin (Gavrani), Glina, Rijeka, Zagreb/Beograd.  Uz financijsku podršku, Fond „Desa i Jerko Baković“ ciljano će pribavljati doniranu opremu, knjige, odjeću te dodatne oblike poduke i psihosocijalne podrške u skladu s potrebama pojedinog djeteta, a namjera je organizirati i tematske radionice razmjene znanja i razvoja socijalnih vještina za sve stipendiste. U tome namjeravamo usko surađivati sa savjetnicima/ama i obiteljima svakog djeteta. Namjera je Fonda i Zaklade SOLIDARNA da  priča o  plemenitom činu gospođe Dese i njezinog pokojnog muža Jerka nadahne i potakne sve nas u zaštiti  dječjih prava na kreativnost i obrazovanje kroz Fond „Desa i Jerko Baković“ kao trajan izvor podrške najmanjima među nama.

Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave SOLIDARNE pozvala je sve sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže kao podržavatelji  Fonda Desa i Jerko Baković te da svojom donacijom u novcu, znanju, vremenu ili materijalnim dobrima  podrže rast svakog djeteta u sigurnosti, kreativnosti i prihvaćanju.  Cilj nam je kroz ovu i naredne godine povećati ukupnu vrijednost Fonda „Desa i Jerko Baković“ kako nismo osigurali kontinuitet podrške djeci koju Fond podržava u višegodišnjem ciklusu školovanja te proširili broj naših stipendista u narednim godinama. 

Vaša podrška i donacija za Fond „Desa i Jerko Baković“ najljepši je poklon gospođi Desi za njezin 101. rođendan!

 

Postanite podržavatelji Fonda „Desa i Jerko Baković“

 

Namjenski bankovni račun za donacije za Fond „Desa i Jerko Baković“:

HR 0423900011500129049, pri Hrvatskoj poštanskoj banci, vlasnik namjenskog računa:

SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost.

Kontakt za sve zainteresirane podržavatelje i donatore Fonda „Desa i Jerko Baković“ :

Zoran Pusić, Predsjednik Zakladnog vijeća Fonda, email: zoran.pusic44@gmail.com

Marina Škrabalo, Upraviteljica SOLIDARNE, email: marina.skrabalo@solidarna.hr

Ivan Blažević, Tajnik, email: ivan.blazevic@solidarna.hr

 

Fond Desa i Jerko Bakovic – Zaklada SOLIDARNA

 

Slične objave

Back to top button