Vijesti

PGP Sisak sudjelovao u radu konferencije „Europska unija – od aktivnih građana do podrške građanima“

Predstavnici PGP-a Sisak sudjelovali su u radu konferencije koja je održana u IMPACT centru u Zadru, 25. i 26. svibnja 2014. Konferenciju je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u suradnji s European Citizen Action Service (ECAS) iz Brussela. U radu konferencije sudjelovalo je pedesetak sudionika, predstavnika udruga civilnog društva – pružatelja besplatne pravne pomoći iz regije i nekoliko europskih država, predstavnici Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske kao i predstavnici Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Tijekom dvodnevne konferencije prezentirana je, između ostalog, pravna pomoć koja se pruža unutar sustava besplatne pravne pomoći u Hrvatskoj i regiji koja je i dalje opterećena lošim i nedjelotvornim Zakonima o besplatnoj pravnoj pomoći i pratećim aktima kojima se regulira provedba besplatne pravne pomoći u praksi. Predstavnici udruga kritizirali su sustav koji je na snazi u Hrvatskoj i okolnim državama te kroz primjere iz prakse i svoje statistike predmeta pružene besplatne pravne pomoći unutar sustava i van istoga ukazali na nesvrsishodnost Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Prijedlozi koje su udruge iz Hrvatske imale u kreiranju novog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći samo su djelomično usvojeni a Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske svojim djelovanjem u odnosu prema udrugama i dalje ne želi izgraditi ravnopravan partnerski odnos s udrugama civilnog društva – pružateljicama besplatne pravne pomoći. Predstavnici udruga iz Velike Britanije i Republike Irske predstavili su programe pružanja besplatne pravne pomoći, savjetovanja i informiranja građana koje provode u svojim državama, samostalno ili u okviru mreža pružatelja besplatne pravne pomoći. To su sustavi primjereni pojedincu i društvu kojima civilno društvo u regiji teži dostići u doglednoj budućnosti.

Zaključak konferencije je da bi se udruge – pružateljice besplatne pravne pomoći trebale dodatno povezati i još više surađivati, kroz provedbu zajedničkih aktivnosti i projekata, te na taj način dati svoj doprinos u poboljšanju sistema besplatne pravne pomoći u Hrvatskoj. Istaknuto je, također, da je potrebno dodatno raditi na zajedničkoj vidljivosti druga koje pružaju takve usluge u lokalnim zajednicama. U tom smislu predstavnice Ministarstva pravosuđa izvijestile su da će se vrlo brzo osvježiti i dopuniti sadržaj u dijelu internetske stranice Ministarstva kako bi svatko mogao doći do korisnih informacija o sustavu besplatne pravne pomoći, obzirom da su informacije u tom dijelu već dugo neadekvatne i zastarjele. Predstavnici udruga predložili su da zainteresirane udruge u Hrvatskoj zajednički pokrenu portal pružatelja besplatne pravne pomoći koji bi sadržavao sve neophodne informacije u vezi besplatne pravne pomoći, kako do iste ljudi mogu doći i na taj način olakšati potencijalnim korisnicima pristup pomoći.

U daljnjem jačanju udruga koje pružaju besplatnu pravnu pomoć u Hrvatskoj i dalje možemo očekivati određenu pomoć Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao i ECAS-a koji svoju pomoć, posebno u stvaranju i jačanju koalicija udruga pružatelja besplatne pravne pomoći, nudi svim zainteresiranim udrugama koje su sudjelovali u radu konferencije.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...