IPA INFO 2012Vijesti

IPA INFO 2012 – Radionice o medu i šumskim plodovima

Dana 23.06.2014. PGP Sisak organizirao je, u sklopu projekta „Europa na mom imanju“, dvije informativno-edukativne radionice „Med“ i „Šumske plodine“. Iako ove tematske radionice nisu bile planirane projektom, promjene u zakonskoj regulativi, a koje se tiču proizvodnje meda i ubiranja šumskih plodova, nagnale su nas na organiziranje ovih radionica, kako bismo pravovremeno informirali građane o promjenama koje su nastupile.

Dvije iznimno zanimljive teme privukle su u Hrvatski dom u Petrinji pedesetak sudionika koji  su, od dipl. ing. Alana Đozića i dipl. ing. Igora Petrovića, kroz dvije prezentacije, mogli čuti sve novitete koji se tiču proizvodnje meda, odnosno ubiranja šumskih plodova.

Predrasude i strahove oko izdavanja dozvola za ubiranje plodova i ulazak u šumu te iznimno visokih kazni za osobe koje plodine ubiru bez takvih dozvola,  razbijene su nakon prezentacije u kojoj je sudionicima detaljno objašnjena svrha izdavanja dozvola za ubiranje šumskih plodina, pravilan način na koji se šumske plodine ubiru te naposljetku kazne za nesavjesne berače.

Kod proizvodnje meda, sudionike su najviše zanimale mogućnosti sufinanciranja pčelarstva kroz Nacionalni pčelarski program 2014-2016., no i odredbe o pakiranju, označavanju, kvaliteti i prodaji meda. Osim ovih savjeta koji se odnose na zakonsku regulativu, sudionici su, obzirom na bogato iskustvo predavača u proizvodnji meda, mogli čuti puno konkretnih savjeta o proizvodnji meda.

Iako neplanirane na početku projekta, ove dvije radionice, pokazatelj su daljnjeg djelovanja PGP-a, koji će, unatoč završetku projekta, nastaviti pratiti promjene zakonskih regulativa koje se tiču poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja u našoj županiji te o istome organizirati informativne radionice.

Slične objave

Back to top button