Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Posjeta romske djece Zoološkom vrtu Zagreb

PGP Sisak je dana 12.03.2014., sudjelovao u organizaciji posjete romske djece, učenika Osnovne škole Braća Bobetko Sisak, Zoološkom vrtu Zagreb. Glavni organizator posjeta, udruga Romski kulturni centar, uz pomoć donacije Grada Siska i PGP-a te koordiniranje PGP-a, omogućila je 33 djece, da prvi put posjeti zoološki vrt te se susretnu sa životinjama koje nikada prije nisu imali prilike vidjeti uživo.

Posjet je započeo predavanjem u Edukativnom centru zoološkog vrta. Nakon upoznavanja s vrstama životinja koje obitavaju u zagrebačkom ZOO-u i najneobičnijim primjercima nekih od vrsta, djeca su imali prilike dotaknuti živu zmiju, nojevo jaje te kožu poskoka, što je na njih ostavilo poseban dojam.

Znanja koja su stekli na edukativnoj radionici, djeca su primjenjivala i prilikom trosatnog obilaska zoološkog vrta, tako da su zastajući pored gotovo svake od nastambi, međusobno komentirali ono što su na predavanju naučili.

Kako bi se ispunio edukativni cilj ovog posjeta, u jednom od paviljona smo organizirali i likovnu radionicu. Svako dijete je nacrtalo životinju koja je na njega ostavila najjači dojam, a ne iznenađuje kako je izbor većine djece bio lav.

Ovaj posjet je u potpunosti ispunilo svoj cilj. Djeci koja zbog svojeg materijalnog stanja nisu ranije bili u mogućnosti posjetiti ZOO, te koja su zbog svoje etničke pripadnosti svakodnevno izloženi diskriminaciji, omogućeno je da nauče nešto novo te zaborave na razlike koje im društvo nameće.

Slične objave

Back to top button