Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Unaprjeđenje dizajna Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije

Dana 27., 28. i 29.06.2013. Projekt građanskih prava Sisak sudjelovao je na radionici „Unaprjeđenje dizajna Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije“ koji se održao u Splitu.
Na radionici su sudjelovali predstavnici regionalnih kontakt točaka Ureda pučkog pravobranitelja za suzbijanje diskriminacije, Nikolina Patalen iz Ureda pučke pravobraniteljice, te voditeljica Anka Kekez Koštro s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
Prvi dan radionice Anka Kekez Koštro predstavila je postupke i rezultate proizašle iz Analize dizajna Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije. Raspravljalo se o djelovanju regionalnih kontakt točaka u posljednjih godinu dana, te slučajevima diskriminacije.
Drugi dan radilo se u grupama na način da su se definirala područja prema kojima bi se trebalo strukturirati Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije. Za sva područja diskriminacije identificirali su se relevantni dokumenti, a došlo se do više od stotinjak istih.
Treći dan radionice dionici su u grupama izrađivali analize oblika, uzroka i posljedica diskriminacije u području rada i zapošljavanja, te su se odredili opći i specifični ciljevi za predmetno područje. Razradile su se smjernice za instrumente i aktivnosti koje bi se razradile u Akcijskom planu.
Drago Pepić iz Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć naveo je kako su uložili nekoliko udružnih tužbi zajedno s Centrom za mirovne studije.
Zaključak prisutnih bio je kako je i dalje potrebno informirati širu javnost o diskriminaciji i mehanizmima njenog suzbijanja. Naglasila se važnost besplatne pravne pomoći u zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije.
Slijedeća radionica održati će se početkom listopada 2013.godine.

Slične objave

Back to top button