Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Posjeta Capraškim poljanama

PGP Sisak zajedno s Policijskom upravom Sisačko – moslavačkom, Uredom državne uprave i Centrom za socijalnu skrb Sisak posjetio Capraške poljane

Mobilni tim posjetio je Capraške poljane u srijedu, 30. listopada 2013. godine radi rješavanja slučajeva apatridije. U naselju postoji pet osoba koje ne posjeduju identifikacijski dokument sa slikom iz razloga što nemaju riješeno pitanje državljanstva. Roditelji tih osoba nisu po rođenju legitimno proveli činjenicu upisa državljanstva, roditelji su također bez odgovarajućeg upisa i dokumenata, a raspadom bivše države te osobe nisu regulirale svoj stalni boravak u zakonom propisanom roku, nisu prijavile prebivalište jer procedurom nisu bile upoznate, iz kojeg razloga su danas diskriminirane u pogledu ostvarivanja svojih prava.

Za osobe koje se nalaze u postupku reguliranja privremenog boravka utvrdilo se da svoje zahtjeve moraju dopuniti ostalom dokumentacijom. Većinom se tu radi o sastavljanju izjava o identitetu ili pribavljanju rodnih listova iz matičnih država (BiH, R. Srbija, R. Kosovo).

PGP Sisak u rješavanju tih predmeta ima veliku ulogu, jerputem partnerskih organizacija iz susjednih država pribavlja dokumente i vrši naknadne upise u matične knjige, u predmetima koji ispunjavaju formalne pretpostavke, za izvršenje upisa.

Dogovoreno je da će mobilni tim nastaviti suradnju u ovim i budućim slučajevima radi sprečavanja diskriminacije romske nacionalne manjine i provedbe Nacionalnog programa za Rome.

Slične objave

Back to top button