IPA INFO 2012

Europa na mom imanju – posjete poljoprivrednicima na Baniji

Posjete „Od vrata do vrata“ su dio aktivnosti projekta „Europe in my farm – Europa na mom imanju“ financiranog od strane Europske unije kroz program IPAINFO 2012 uz sufinanciranje Vlade Republike Hrvatske putem Ureda za udruge,  u sklopu kojeg PGP posjećuje 500 domaćinstava, te individualnim pristupom informira i educira ruralno stanovništvo o standardima poljoprivredne proizvodnje u EU. Tijekom ožujka 2014. posjetili smo poljoprivredne proizvođače u selima Blatuša, Šljivovac, Pješčanica, Katinovac, Lovska, Bair i Rajić koja se nalaze u okolici Vrginmosta, Topuskog i Novske.

U terenskoj posjeti pomogli su nam suradnici iz udruge Centar za ruralne inicijative iz Klinca kraj Petrinje te smo u nekoliko dana posjetili dvadesetak domaćinstava na banijskim selima i upoznali ih s provedenim aktivnostima u okviru projekta ali i o aktivnostima koje planiramo provesti tijekom proljeća 2014. U pripremi su edukacije o proizvodnji sira i vrhnja u skladu s trenutno važećim propisima te edukacije o drugim standardima i fondovima EU za poljoprivredu i ruralni razvoj.

U razgovoru s mještanima saznali smo kako su u se seljaci već upoznali s nekim propisima koji reguliraju pečenje rakije i proizvodnju suhomesnatih proizvoda te svinjokolju. Tom prilikom seljacima je podijeljen alat s logom Europske unije te promotivni materijal, a poljoprivrednici su pohvalili ovakve posjete i izrazili spremnost i želju da ostanu u kontaktu s nositeljima ovih aktivnosti kako bi se pravovremeno informirali, savjetovali i educirali.

Slične objave

Back to top button