Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

PGP Sisak zajedno s Centrom za socijalnu skrb u Sisku posjetio romsko naselje Capraške poljane

Posjet romskom naselju održao se 13. rujna 2013.g. u jutarnjim satima. PGP Sisak zajedno s partnerom na projektu udrugom mladih „Novi svijet Luščani“, te ravnateljicom Centra za socijalnu skrb u Sisku gđom. Mirnom Marčec i kolegama socijalnim radnicima održao je predavanje o pravima i obvezama iz sustava socijalne skrbi.

Predavanje je održano ispred Društvenog doma u Capraškim poljanama, na kojem su bili nazočni predstavnici županijskog i gradskog vijeća romske nacionalne manjine, predstavnici romskih udruga te stanovnici naselja.

Posjetitelji su upoznati s novim socijalnim radnikom Franjom Imbrišićem koji je od sada zadužen za rad sa stanovnicima naselja u pogledu odobravanja prava iz sustava socijalne skrbi. Poslije njegovog predstavljanja, ravnateljica Centra gđa. Marčec upoznala je prisutne s pravima i obvezama iz sustava socijalne skrbi pogotovo s najvećim mogućim iznosom od 2.500,00 kuna za jednokratnu pomoć koju pojedina obitelj može primiti u jednoj godini višekratno.

Situacija u naselju vrlo je teška, zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa naselje je i dalje bez komunalne infrastrukture. Preizgrađenost odnosno ogromna nedovršena zdanja  uzrokuju još lošije stambene prilike. Stanovništvo živi ispod svake razine siromaštva, većinom svi korisnici pomoći za uzdržavanje. Međutim, jasno su istaknuli pred Centrom da im iznos dodijeljene pomoći nije dovoljan za preživljavanje i školovanje njihove djece. Nadalje, program javnih radova kao oblik zapošljavanja Roma pokazao se izrazito lošim budući nakon tri mjeseca rada, osoba se ponovno nalazi na Zavodu za zapošljavanje bez socijalne pomoći koju je primala prije početka rada, a koji ponovni zahtjev i odobravanje traje i do nekoliko mjeseci.

Gđa. Davorka Marton, socijalna radnica koja je vrlo dobro upoznata sa situacijom u naselju istaknula je kako je jasno da je situacija teška međutim kako Centar nije svemoguć, na što se nadovezala ravnateljica i rekla da Centar ima najteži posao od „dva zla, izabrati bolje“.

Posjetitelji su nastojali izložiti svoje probleme, verbalizirajući o činjenici kako je netko od mještana dobio višekratne pomoći, a netko nikada to pravo nije ostvario. Na isto je ravnateljica Centra rekla kako svi imaju pravo žalbe u zakonskom roku. S tim u vezi PGP Sisak upoznao je sve prisutne s besplatnom pravnom pomoći koju pružamo i što sve ona uključuje.

Svjetlana Grubješić pokrenula je pitanje Društvenog doma ispred kojeg se predavanje odvijalo. Naime, jedan od problema romskog naselja je i zajednički prostor u kojem bi stanovnici naselja provodili zajedničke aktivnosti, međutim zbog nemogućnosti dogovora, Društveni dom se ne koristi u planirane svrhe. Prema mišljenju prisutnih, nitko se ne želi uhvatiti u koštac s nadzorom nad korištenjem doma kada je otvoren za stanovnike, pa ga zbog neprimjerenog ponašanja nekolicine mještana, drže zatvorenim. Međutim, tu postoji i osnovni je pravni problem, odnosno kuća ne može dobiti uporabnu dozvolu radi visokog napona u blizini.

Poslije predavanja i razgovora sa stanovnicima naselja, PGP Sisak zajedno s partnerom na projektu i kolegama iz Centra za socijalnu skrb posjetio je tri romske obitelji od kojih je jedna od najugroženijih, a oko čega su svi složni, obitelj Vasiljević Predraga, teškog invalida vezanog za kolica, oca dvoje djece. PGP Sisak u suradnji s Centrom pomoći će ovoj obitelji oko ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi, a predviđena je izgradnja podesta radi osiguranja pristupačnosti objekta u kojem živi.

Zaključno, suradnja PGP-a Sisak i Centra za socijalnu skrb u Sisku se nastavlja, radi zaštite životnog standarda socijalno ugroženog stanovništva u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Slične objave

Back to top button