Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Održan sastanak u sklopu projekta “Izgradnja kapaciteta romskih udruga u Sisačko – moslavačkoj županiji”

Sastanak je održan na adresi u Sisak-Capragu, na adresi Hrvatskog narodnog preporoda 10 u prostorijama udruge partnera na projektu „Novi svijet“ Luščani. Cilj projekta je jačanje i poboljšanje suradnje između romskih udruga u Sisačko – moslavačkoj županiji. Kroz projekt izravnom suradnjom s udrugama analizirat će se kapaciteti, potrebe i aktivnosti svake pojedine udruge, kako bi se umrežile i postale vidljive.

Održani sastanak imao je za cilj upoznati se s predstavnicima romskih udruga, kao i upoznati predstavnike udruga s projektom i aktivnostima u sklopu projekta. Na sastanku su nazočili predstavnici trinaest romskih udruga: Udruga za razvoj i bolji život Roma, Udruga Roma Bajaša Kutina, Udruga Roma Palanjek, „Romska udruga Romski put – Kalje alu Bajaš“, Udruga Roma Kutina, „Romski kulturni centar“, „Romaneska građanska udruga“ Popovača, Udruga „Romska prava“, Udruga „Nevo Drom“, Udruga romskih branitelja, Romsko kulturno – umjetničko društvo „Crni biseri“ Sisak, Romski nogometni klub „Roma“ Sisak, Romska udruga umirovljenika.

Na početku sastanka predsjednica Milana Kreća predstavila je projekt. Anita Košar Ulemek pravni asistent Pgp-a Sisak i Aleksandar Kojić koordinator na projektu predstavili su projektne aktivnosti.

Nazočni su istaknuli zainteresiranost i upozorili na potrebu za pružanjem besplatne pravne pomoći pripadnicima romske nacionalne manjine obzirom na njihov problem statusnih prava, državljanstva, privremenog i stalnog boravka u RH kao i problem zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine koji su očigledno diskriminirani u pogledu rada i zapošljavanja.

Zbog visoke razine nepismenosti i nepoznavanja administrativnih procedura pripadnici romske nacionalne manjine onemogućeni su u ostvarivanju prava koja im po zakonu pripadaju. Kako bi se educiralo Rome o njihovim pravima i kako bi se spriječila diskriminacija od strane lokalnih tijela na održanom sastanku jednoglasno je izabran predsjednik Udruge za razvoj i bolji život Roma kao osoba koja će biti zadužena za asistiranje i pomoć u ostvarenju statusnih prava Roma i predsjednik udruge „Nevo Drom“ koji će biti zadužen za praćenje, asistiranje i pomoć kod zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine. Oba predstavnika surađivat će s Pgp-om Sisak u rješavanju problema Roma pružanjem besplatne pravne pomoći.

Svi dionici sastanka zainteresirani su za pohađanje radionica u sklopu projekta, administrativni i E-tečaj, pisanje projektnih prijedloga, radionica o pravima nacionalnih manjina i studijski posjet Općini Orehovica. Kroz projektnu aktivnost pružanje besplatne pravne pomoći, Pgp Sisak izradio je brošuru s ciljem informiranja o pravu na pristup institucijama kao i pravovremenom podnošenju zahtjeva za ostvarivanje i produljenje različitih prava. Pgp Sisak brošuru je podijelio dionicima sastanka.

Sudionici sastanka aktivno su sudjelovali u dnevnom redu te pokazali volju i želju za početak i nastavak suradnje. Pgp Sisak nastavlja s provođenjem projektnih aktivnosti kako bi se romske udruge aktivirale i postale vidljive a sve u cilju učinkovitijeg utjecaja na politike koje se odnose na romsku nacionalnu manjinu u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Slične objave

Back to top button