Blog

Osoba bez državljanstva u „raljama“ beskućništva

Čl. 1. stavak 1. Konvencije iz 1954. o statusu osoba bez državljanstva uspostavlja  definiciju osobe bez državljanstva:

 osoba koju nijedna država, na osnovi svojeg zakonodavstva, ne smatra svojom državljankom ili državljaninom.

U hrvatskom zakonodavstvu Zakon o socijalnoj skrbi u svom pojmovniku definira beskućnika kao:

„osobu koja nema mjesto stanovanja niti sredstva kojima bi mogla podmiriti troškove stanovanja, a smještena je ili koristi uslugu organiziranog stanovanja u prihvatilištu ili prenoćištu ili boravi na javnim ili drugim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje“

B.P.  od oca S. i majke R., rođen je 08.10.1959. godine u Baranjskom Petrovom Selu, RH, SSS, po zanimanju soboslikar i ličilac, neoženjen, bez djece, osoba bez državljanstva i bez statusa u RH.  Od rođenja neprekidno živi u RH!!!

B.P.

Prema riječima B.P. njegovi roditelji su se 1941. godine iz  Republike Srbije doselili u Baranjsko Petrovo Selo gdje je i rođen. Kasnije se s roditeljima preselio u mjesto Petlovac, gdje  je završio i osnovnu školu.

Tijekom 1994. godine riješio je status stalnog boravaka u RH jer je na dan 08.10.1991. godine imao prijavljeno prebivalište na području RH, međutim taj status gubi u 2003. godine. Nakon toga, smješten je u PC Ježevo, odakle je otpušten zbog nemogućnosti prisilnog udaljenja. Po otpuštanju iz PC dva puta mu je bio odobren privremeni ostanak u RH na po 2 mjeseca. Nakon otkaza stalnog boravka tri puta je podnosio zahtjev za odobrenje privremenog boravka, ali mu je zahtjev svaki put odbijen.

Tijekom 1998. godine pokušao se vratiti u Baranju, ali na mjestu gdje je bila njegova obiteljska kuća sagrađen je Vatrogasni dom, jer je kuća u kojoj su živjeli bila u vlasništvu općine, odnosno kuća nije nikada bila prepisana na njegovog oca. Tijekom devedesetih preminuo mu je i otac i majka.

B.P je pokretao i postupke za primitak u hrvatsko državljanstvo, ali su mu bili odbijeni.

PGP Sisak je ovaj predmet zaprimio od Ministarstva unutarnjih poslova tijekom svibnja 2019. te ga do danas prati. Utvrdili smo kako je obavijest o temeljnom upisu stranke odaslana u Šabac, Republika Srbija i to po porijeklu njegova oca, međutim nikada nije upisan u knjige državljana tamo, kao niti igdje drugdje. B.P. je teoretski imao mogućnost naknadnog upisa u MKR i MKD Republike Srbije, te ishodovati osobne dokumente predmetne države međutim on se ne osjeća pripadnikom tog naroda. Po njegovim riječima njegova matična država je Republika Hrvatska.

B.P. boravi u Republici Hrvatskoj bez identifikacijskih dokumenata, nevidljiv je za društvo, onemogućen u konzumaciji prava koja su mu Ustavom zajamčena. Ističemo kako prema B.P. nije moguće primijeniti mjeru prisilnog udaljenja jer on nema državu podrijetla, državu iz koje je došao u Republiku Hrvatsku ili neku treću državu uz njegov pristanak, kao ni privremenu odgodu prisilnog udaljenja jer isto nema smisla.

Koncem prošle godine, vezano za reguliranje njegova statusa, stanci se odbija zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak iz ozbiljnih opravdanih razloga.

B.P. je privremeno smješten u Caritasovom domu za beskućnike Sv. Vinka Paulskoga u Osijeku gdje o istom vode skrb. Nema reguliran status, nema pravo na zdravstveno osiguranje, socijalnu skrb, pravo na rad te se nalazi na margini društva.

Caritasov dom za beskućnike, Osijek

B.P. je de iure osoba bez državljanstva koja nije vidljiva u društvu, a kojoj je nužna pomoć svih dionika samog sustava. Uz sve to nalazi se u statusu beskućnika, ali ne svojom voljom već spletom nesretnih okolnosti.

Mora se naznačiti kako bi postupci utvrđivanja bezdržavljanstva trebali biti formalizirani Zakonom te biti integrirani u postupke upravnog prava. Utvrđivanje je li neka osoba bez državljanstva može biti složeno i izazovno, ali je u zajedničkom interesu država i osoba bez državljanstva da postupci utvrđivanja budu što jednostavniji, pošteniji i učinkovitiji.

PGP Sisak će, unatoč svim otežavajućim okolnostima, ustrajati na pružanju besplatne pravne pomoći pri reguliranju statusa stranci B.P., kako bi on postao jednak među jednakima u hrvatskom društvu.

 

U Sisku, 27. travnja 2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button