Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Svjetski dan Roma 2017

Dana 21.04.2017., u dvorani Doma INA Rafinerije u Sisku, održana je manifestacija obilježavanja Svjetskog dana Roma. Svjetski dan Roma obilježava se u spomen Prvog svjetskog kongresa Roma otvorenog 08.04.1971. u Londonu, a na kojem su usvojene odluke o romskoj himni, zastavi i službenom jeziku. Osim romskih KUD-ova i udruga koji su se, već tradicionalno, predstavili javnosti, manifestaciji su nazočili predstavnici Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije, Centra za socijalnu skrb Sisak, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te predsjednica Saveza romskih udruga Kali Sara iz Zagreba, a koja je prenijela poruke saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija.

Osobito zadovoljstvo za sve prisutne bilo je vidjeti najmlađe predstavnike romskih KUD-.ova kako izvode zahtjevne plesove i koreografije, a što je presudno za očuvanje kulturnog identiteta romske nacionalne manjine.

Kao i obilježavanja Svjetskog dana Roma prethodnih godina, i ova manifestacije bila je sjajna prilika da se rad romskih udruga i KUD-ova pokaže svim građanima Siska i na taj način pomogne razbijanju predrasuda i diskriminacije prema Romima i stvaranju boljeg i tolerantnijeg društva.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...