Platforma 044Vijesti

Javna tribina “Platforme 044” održana 20.10.2016.g.

platforma_044

Zapisnik s javne tribine „Platforme 044“

održane dana 20.10.2016.g., s početkom u 14h u prostorijama PGP-a Sisak

 

Tribini su prisustvovale sljedeće članice:

Udruga lađara Sisak – Marko Vidušek, Eko razvoj – Zlatko Đozić, Udruga mladih „Novi svijet“ Luščani – Svjetlana Grubješić, PGP Sisak – Milana Kreća, Saša Zeljug,  Vjekoslav Andrić, Anita Košar Ulemek, Josipa Kovačević, Aleksandar Kojić, volonterka Daša Milić i odvjetnica Dušanka Nenadović.

Svoju ispriku za nedolazak uputili su: Zajednica sportskih udruga – Igor Crnobrnja, OPG Franić Davorka – Zdenko Franić, Romski kulturni centar – Stanoje Nikolić, Udruga IKS – Tamara Jovičić i Gordana Paton, CRI Klinac – Dragan Milić, te Građanska inicijativa moj grad Sisak – Tihomir Lavor i Daša Poredoš Lavor.

Od prisutnog građanstva participirali su: Novka Dobrojević, Mirjana Knežević, Branka Obradović, Bosiljka Fujs, Ivica Rukavina, Jela Lončina, Nada Berek, Anka Nikolić i Anka Benički.

Uvodno, koordinatorica Milana Kreća upoznaje prisutne s projektom. Obzirom kako smo u prvoj godini provedbe još uvijek se radi na ustanovljavanju aktivnosti Platforme 044, te širenju mreže postojećih članica. Godina pred nama protekla je u duhu promidžbe projektnih aktivnosti, jedna od kojih je i postavljanje metalnih sandučića za pritužbe, prijedloge i mišljenja građana. S tim u vezi upoznaje prisutne s datumom održavanja druge javne tribine zakazane za datum 25.10.2016., s početkom u 14h u Obrtničkoj komori u Sisku. Na istoj će biti predstavljeni dosadašnji prijedlozi i pritužbe građana koji su prikupljeni iz svih postavljenih sandučića, a ujedno će biti prezentirani rezultati i današnje tribine.

Također, informiraju se prisutni o završnom okruglom stolu u sklopu projekta „Važno je biti Rom“, zakazanog za 28.10.2016. godine s početkom u 11h u prostorijama Gradske vijećnice grada Siska. Okruglom stolu kao alatu za predstavljanje rezultata spomenutog projekta pridružiti ćemo zadnju treću javnu tribinu u sklopu Platforme 044 budući je riječ o sinergiji projekata i učinilo nam se idealnim pridružiti ove dvije aktivnosti.

Riječ preuzima Saša Zeljug koji prezentira dosadašnju uspješnu inicijativu Platforme 044. Riječ je prijedlogu Platforme za ukidanje članarina djeci slabog imovnog stanja upućenoj Zajednici sportskih udruga grada Siska, za uključivanje u postojeće sportske aktivnosti. Pozamašan je broj djece čiji su roditelji nezaposleni ili imaju skromna primanja i ne mogu financirati njihove izvanškolske aktivnosti. Upravo iz navedenog razloga inicijativa će nakon konačnog izglasavanja izjednačiti položaj ugrožene djece, te omogućiti igru i druženje s njihovim vršnjacima.

Nakon kraćeg izlaganja, otvorena je rasprava s prisutnima.

Prva za riječ se javlja odvjetnica Dušanka Nenadović. Izlaže veliki problem s ovrhama naših građana, te predlaže kao inicijativu Platforme 044 sastaviti prijedlog Uredu za zakonodavstvo da se ovrhe za tražbine do 10.000,00 kuna ne bi trebale provoditi na nekretnini ovršenika. Ovrhe male vrijednosti za neplaćene račune u visini od npr. 300,00 kuna penju se i do 1.000,00 kuna s troškovima odvjetnika i javnog bilježnika. Osim toga, ovrhovoditelji namjerno puštaju ovrhe za tako male iznose baš iz razloga visokih troškova na kojima u konačnici svi zarađuju.

Na istaknutu problematiku, Milana Kreća i Zlatko Đozić nadodali su kako bi problem ovrha mogao krenuti od lokalne razine. U tu svrhu javio se prijedlog za upućivanje apela gradonačelnici da gradska poduzeća poput Sisačkog vodovoda, Gospodarenja otpadom, ali i samog Grada koji je nadležan za izdavanje računa za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda ne pokreću ovrhe za iznose do 10.000,00 kuna. Podredno, da ne angažiraju odvjetnike i odvjetnička društva za sastav ovrha već da to rade pravnici poduzeća/grada. Odvjetnica obrazlaže kako je riječ o običnoj špranci, koju u odvjetničkim uredima rade daktilografi, a troškovi za te radnje bespotrebno povisuju iznos troškova ovrhe.

Nakon konstruktivne rasprave jednoglasno je odlučeno kako će koordinator Platforme sastaviti draft prijedloga Uredu za zakonodavstvo i Gradu Sisku, te dostaviti na mišljenje svim članicama Platforme 044 radi dodatnih komentara ili nadopuna.

Za riječ se javlja Anka Benički koju zanima tko će stati na kraj poslodavcima koji ne prijavljuju radnike i ne isplaćuju plaće. Konstatira se da je pitanje osobne naravi i da koordinator ima pravno savjetovalište kojem se gđa. Benički može obratiti za pomoć.

Nakon toga, Bosiljka Fujs otvara raspravu o dugogodišnjem problemu grijanja u Sisku, ulici Božidara Špišića 19. U dijelu stambene zgrade na spomenutoj adresi stanovi su u vlasništvu Republike Hrvatske dodijeljeni kroz program stambenog zbrinjavanja. U tim stanovima dugogodišnji je problem s plinskim bojlerima za rad centralnog grijanja koji se često kvare. Zbog specifičnosti proizvođača za takve bojlere ne postoji serviser u Sisku, već stanari angažiraju servisere iz Zagreba i okolnih mjesta, zbog čega se računi za popravak dižu i do 1.000,00 kuna. Nakon rasprave donijet je zaključak da bi se trebalo obratiti upravitelju zgrade, a podredno o tome obavijestiti i Državni uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje kako bi se problem pokušao riješiti.

Na kraju tribine, pokreće se pitanje eventualnog proširenja Platforme 044, što je jedan od ciljeva same Platforme, ali je važno i za rad Platforme da bi što više područja iz života građana SMŽ bilo pokriveno. Predlaže se kontaktirati Stožer za obranu INE te organizirati sastanak da bi se vidjelo da li se navedeni žele uključiti u rad Platforme o44, a što bi bilo vrlo pozitivno obzirom da se radi o INA-i Sisak u kojoj još radi veliki broj Sisčana, a kojoj prijeti zatvaranje.

 

 

Zaključci za naredni period aktivnosti:

  1. Sastavljanje prijedloga u vezi ovrha na nekretnini od strane koordinatora Platforme 044, Uredu za zakonodavstvo i Gradu Sisku.
  2. Sastavljanje dopisa u vezi plinskih bojlera upravitelju zgrade na adresi u Sisku, Božidara Špišića 19, podredno staviti dopis na znanje Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
  3. Kontaktirati i organizirati sastanak sa Stožerom za obranu INE Sisak u vezi potencijalne suradnje.

 

U Sisku, 20.10.2016.

 

Ovlašteni predstavnik,

Milana Kreća

 

Slične objave

Back to top button