Vijesti

Koordinacijski sastanak „Zajedno za pravdu“

PGP Sisak je skupa s partnerima na projektu „Stvaranje novog modela međusektorske suradnje u cilju zaštite nacionalnih manjina i socijalno ugroženog stanovništva“ organizirao sastanak koordinacijskog tijela u Sisku, u Gradskoj vijećnici 31. siječnja 2014.
Na istom mjestu su se našli predstavnici civilnog društva, lokalnih vlasti i državnih institucija te diskutirali o trenutnim aktualnostima koje se odnose na međusektorsku suradnju na lokalnom nivou, besplatnu pravnu ali i drugu vrstu pomoći ugroženim skupinama stanovništva u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Obzirom da je ovo prvi od koordinacijskih sastanaka tijekom projekta, nositelj projekta je kratko izvijestio o trenutnim aktivnostima i projektima koje provodi. Partneri na projektu; Centar za ruralne inicijative iz Klinca, Udruga mladih Novi svijet Luščani i Romski kulturni centar su, pored kratkog predstavljanja, izvijestili o dosadašnjoj suradnji s PGP-om i o aktivnostima koje su provedene unutar projekta međusektorske suradnje kojeg financira EU uz sufinanciranje Vlade RH a koji se provodi do 30. lipnja 2014.
Predstavljen je prvi broj biltena „Imam pravo“; primjer dobre prakse u zaštiti prava ugroženih skupina i svojevrstan vodič „kroz ljudska prava“ za lokalno stanovništvo. Na sastanku su izneseni prijedlozi tekstova za drugi broj koji bi trebao izaći iz tiska tijekom veljače. Prijedlozi i diskusija su se u velikoj mjeri odnosili na socijalnu skrb i novi zakon te je odlučeno da to bude tema sljedećeg broja.
Brojni učesnici, predstavnici različitih institucija/udruga/vlasti, uključujući Grad Sisak, Sisačko-moslavačku županiju, UNHCR, Centar za socijalnu skrb, sudjelovali su u diskusiji, davali prijedloge poboljšanja međusektorske suradnje i istaknuli potrebu češćeg susretanja u ovakvim i sličnim okvirima u cilju jednostavnijeg i boljeg rješavanja pojedinačnih upravnih i sudskih predmeta stranaka, korisnika besplatne pravne pomoći. Zaključeno je da bi trebalo održati tematske sastanke, od kojih bi prvi mogao biti sa Sisačko-moslavačkom županijom u vezi suradnje civilnog društva i lokalnih vlasti te financiranja udruga.
Na kraju je upriličen mali domjenak i osvježenje za sudionike koordinacijskog sastanka.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...