Vijesti

Koordinacijski sastanak „Zajedno za pravdu“

PGP Sisak je skupa s partnerima na projektu „Stvaranje novog modela međusektorske suradnje u cilju zaštite nacionalnih manjina i socijalno ugroženog stanovništva“ organizirao sastanak koordinacijskog tijela u Sisku, u Gradskoj vijećnici 31. siječnja 2014.
Na istom mjestu su se našli predstavnici civilnog društva, lokalnih vlasti i državnih institucija te diskutirali o trenutnim aktualnostima koje se odnose na međusektorsku suradnju na lokalnom nivou, besplatnu pravnu ali i drugu vrstu pomoći ugroženim skupinama stanovništva u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Obzirom da je ovo prvi od koordinacijskih sastanaka tijekom projekta, nositelj projekta je kratko izvijestio o trenutnim aktivnostima i projektima koje provodi. Partneri na projektu; Centar za ruralne inicijative iz Klinca, Udruga mladih Novi svijet Luščani i Romski kulturni centar su, pored kratkog predstavljanja, izvijestili o dosadašnjoj suradnji s PGP-om i o aktivnostima koje su provedene unutar projekta međusektorske suradnje kojeg financira EU uz sufinanciranje Vlade RH a koji se provodi do 30. lipnja 2014.
Predstavljen je prvi broj biltena „Imam pravo“; primjer dobre prakse u zaštiti prava ugroženih skupina i svojevrstan vodič „kroz ljudska prava“ za lokalno stanovništvo. Na sastanku su izneseni prijedlozi tekstova za drugi broj koji bi trebao izaći iz tiska tijekom veljače. Prijedlozi i diskusija su se u velikoj mjeri odnosili na socijalnu skrb i novi zakon te je odlučeno da to bude tema sljedećeg broja.
Brojni učesnici, predstavnici različitih institucija/udruga/vlasti, uključujući Grad Sisak, Sisačko-moslavačku županiju, UNHCR, Centar za socijalnu skrb, sudjelovali su u diskusiji, davali prijedloge poboljšanja međusektorske suradnje i istaknuli potrebu češćeg susretanja u ovakvim i sličnim okvirima u cilju jednostavnijeg i boljeg rješavanja pojedinačnih upravnih i sudskih predmeta stranaka, korisnika besplatne pravne pomoći. Zaključeno je da bi trebalo održati tematske sastanke, od kojih bi prvi mogao biti sa Sisačko-moslavačkom županijom u vezi suradnje civilnog društva i lokalnih vlasti te financiranja udruga.
Na kraju je upriličen mali domjenak i osvježenje za sudionike koordinacijskog sastanka.

Slične objave

Back to top button