Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

U Sisku održana manifestacija obilježavanja Svjetskog dana Roma

Dana 08.05.2015 u dvorani Kristalna kocka vedrine  Doma kulture u Sisku, održana je manifestacija obilježavanja Svjetskog dana Roma. Svjetski dan Roma obilježava se u spomen Prvog svjetskog kongresa Roma otvorenog 08.04.1971. u Londonu, a na kojem su usvojene odluke o romskoj himni, zastavi i službenom jeziku. Financijski problemi oko organizacije manifestacije koje su romske udruge imali utjecali su na to da manifestacija bude održana s mjesec dana zakašnjenja. Promjena termina manifestacije utjecala je na to da je po prvi puta ne posjeti predstavnik romske nacionalne manjine u Saboru RH, Veljko Kajtazi, no pismo Veljka Kajtazija pročitano je svim nazočnima. Predstavnici Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije, Centra za socijalnu skrb Sisak, Crvenog križa, MUP-a te brojni drugi dionici koji svakodnevno rade s Romima te na zaštiti prava Roma također su nazočili manifestaciji. U svom obraćanju prisutnima pročelnik upravnog odjela za socijalnu skrb Josip Takač istaknuo je pozitivnu diskriminaciju Roma u djelokrugu rada svog upravnog odjela, a o problemima Roma govorio je i zamjenik gradonačelnice Marko Krička.

Osim već tradicionalnog nastupa romskih udruga i KUD-ova iz Siska, sa svojom koreografijom je nastupila i romska udruga Kutinski biseri iz Kutine.

PGP Sisak je i ove godine pomogao u organizaciji manifestacije izradom pozivnica i slanjem, koordiniranjem aktivnosti romskih udruga  te vođenjem programa manifestacije. Također smatramo kako su ovakve manifestacije sjajna prilika da se rad romskih udruga i KUD-ova pokaže svim građanima Siska i na taj način pomogne razbijanju predrasuda i diskriminacije prema Romima i stvaranju boljeg i tolerantnijeg društva.

Slične objave

Back to top button