ACF - Centar za stranceBesplatna pravna pomoćBlogVijesti

Besplatna pravna pomoć i nadalje pokazuje neučinkovitost sustava

Projekt građanskih prava Sisak /u daljnjem tekstu PGP Sisak/ je udruga koja je u sustavu besplatne pravne pomoći (BPP) prisutna od 2009. godine, te sve do danas osigurava kontinuitet te kvalitetnu pomoć u pružanju primarne pravne pomoći korisnicima slabijeg imovnog stanja. Kao registrirani pružatelj primarne pravne pomoći pri Ministarstvu pravosuđa i uprave, PGP Sisak je jedini ovlašteni pružatelj  primarne pravne pomoći sa sjedištem na području Sisačko-moslavačke županije, a koja teritorijalno pokriva cijelu Sisačko-moslavačku i dio Karlovačke županije, a među ostalim dijelovima RH.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći iz 2008. i njegovim stupanjem na snagu u veljači 2009. godine u Republici Hrvatskoj trebao je biti uspostavljen sveobuhvatan sustav pružanja besplatne pravne pomoći osobama slabijeg imovnog stanja pri rješavanju njihovih egzistencijalnih pitanja. Promjena Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći uslijedila je tijekom 2014. i donosi poboljšanje u smislu pristupa građana primarnoj pravnoj pomoći, no i dalje nije kvalitetno sustavno riješila besplatnu pravnu pomoć u RH.

Zakonom koji je danas na snazi nezadovoljni su kako pružatelji, tako i korisnici, a što za posljedicu ima nedovoljnu funkcionalnost sustava besplatne pravne pomoći i u 2021. te dalje. Pružatelji su nezadovoljni zbog nedostatnih financijskih sredstva koja im se osiguravaju iz državnog proračuna kroz model neadekvatnog godišnjeg projektnog financiranja, a korisnici zbog nedovoljne dostupnosti primarne pravne pomoći i načinu na koji mogu istu ostvariti.

Nedostatna financijska sredstva kroz sustav besplatne pravne pomoći za posljedicu imaju neizvjesnost kontinuiteta rada organizacija/pružatelja te dovode u pitanje i samu odgovornost prema korisnicima/strankama. Mnogi pružatelji suočeni sa smanjenim ili potpuno izostalim sredstvima morali su i moraju obustaviti svoje djelovanje i zatvoriti vrata brojim korisnicima. Upravo iz tih razloga, financiranje kroz međunarodne  mehanizme – donacije je više nego nužno, no nije jednostvano.

Primarna pravna pomoć je važna jer korisnici najčešće trebaju hitan savjet neovisno o kojem se pravnom području radi jer nemaju financijskih sredstava kojima bi platili pravni savjet odvjetnika. Savjetovanje im je najčešće potrebno u vezi podneska kojeg su zaprimili, a ne raspolažu dovoljnim znanjem da bi sami sastavili dopis, žalbu ili pritužbu nekom javnopravnom tijelu. Jedan korisnik većinom ima tri pravna problema iz različitih pravnih područja /stambeno zbrinjavanje, reguliranje statusa, osobni dokumenti, prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne skrbi, itd./, te je vrlo važan kontinuitet pružene pravne pomoći.

Više desetaka stranaka se PGP-u Sisak svakodnevno obraća radi pravne pomoći, a često doputuju iz ruralnih područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije jer im je to, unatoč putnim troškovima, povoljnije i jednostavnije nego platiti odvjetnika.

 

PGP Sisak koji je na sceni pružanja besplatne pravne pomoći već preko 20 godina i u protekloj godini uočio je nedostatke sustava koji se zapravo nalazi na pragu kolabiranja.

PGP Sisak je od 2019. član Povjerenstva za besplatnu pravnu pomoć, pri Ministarstvu pravosuđa i uprave, ispred ovlaštenih udruga pružatelja primarne pravne pomoći koje je osnovano kao savjetodavno tijelo Ministarstva pravosuđa i uprave. U ožujku 2021. istekao je dvogodišnji mandata Povjerenstva za besplatnu pravnu pomoć; te do danas isto nije novo-osnovano ili izvršen reizbor. Ne manje bitno, ističe se kako tijekom 2021. nije održana niti jedna sjednica predmetnog tijela.

Povjerenstvo za besplatnu pravnu pomoć kao savjetodavno tijelo Ministarstvo pravosuđa i uprave  i nadalje zauzima samo figurativno-formalnu ulogu u sustavu praćenja besplatne pravne pomoći. Osim što ne postoji kontinuitet saziva Povjerenstva, ne dostavljaju se natječajni prijedlozi na ocjenu i vrednovanje članovima Povjerenstva, te govorimo o direktnom kršenju zakonskih odredbi Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čl. 49. st. 3. Zakona. Povjerenstvo za besplatnu pravnu pomoć, dakle, i nadalje predstavlja raskorak između normativne i funkcionalne razine.

U svojim zagovaračkim aktivnostima, PGP Sisak i nadalje je ustrajan na uvođenju modela višegodišnjeg financiranja, osiguranju veće financijske podrške ovlaštenim udrugama i pravnim klinikama u sustavu primarne pravne pomoći u odnosu na financiranje sekundarnu pravnu pomoć, dodatno financiranje udruga s područja pogođenim potresom, te mogućnost financiranja sustava primarne pravne pomoć kroz igre na sreću kao što je to osigurano u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave. Također smatramo da treba promijeniti  zakonske odredbe Zakona gdje bi lokalne i regionalne jedinice uprave i samouprave morale iz svojih lokalnih proračuna financirati besplatnu pravnu pomoć, znači da mogućnost postane obveza.

Najbolji pokazatelj neučinkovitosti sustava besplatne pravne pomoći u RH je primjer PGP-a Sisak, gdje financijska sredstva osigurana putem Ministarstva pravosuđa i uprave kroz trenutni sustav BPP-a u RH zauzimaju udio od svega 6% u financijskim sredstvima PGP-a utrošenim na pružanje pravne pomoći u 2021. godini. PGP je u 2021. godini radio s preko 2 000 stranaka.

Zaključujemo kako je trenutni sustav BPP-a u RH neodrživ i mora se mijenjati da bi ostvario svoju svrhu pomoći socijalno ugroženim građanima, kojih je sve više i kojima je pravna pomoć potrebnija nego ikada, a pružatelja je sve manje.

 

U Sisku, 07.02.2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...