Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Četvti radni sastanak „Lokalne platforme za Rome“

Dana 20.09.2016. u Sisku, udruga Projekt građanskih prava Sisak organizirala je četvti radni sastanak „Lokalne platforme za Rome“. Lokalna platforma za Rome tijelo je oformljeno u sklopu projekta „The Importance of Being Roma – Važno je zvati se Rom“, projekta koji se provodi u periodu od 01.11.2015.-31.10.2016. te je financiran sredstvima Europske unije, dok je sufinanciranje projekta osigurao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. I pored tematskih sastanaka koji su se periodično održavali, Platforma je provela niz radnji i poduzela niz akcija prema relevantnim tijelima ovisno o problemu radi kojeg smo intervenirali.

Nakon tri radna sastanak na temu statusnih pitanja, obrazovanja te uvjeta stanovanja u romskim naseljima i stambenog zbrinjavanja, ovaj sastank obradio je jednu od gorućih tema koja brine romsku populaciju – zapošljavanje Roma.

Sastanak je otvoren izlaganjem rada Platforme u dosadašnjem dijelu provedbe projekta, te rezultata rada Platforme te rezultata projekta, nakon čega je krenulo izlaganje dionika i rasprava.

Obzirom na temu, ovaj radni sastanak okupio je najrazličitije dionike. Ono što je najbitnije, romski predstavnici saznali su brojne mogućnosti koje im Obrtnička i Gospodarska komora pružaju u pogledu nastavka školovanja, te zapošljavanja i samozapošljavanja. Također i predstavnici Industrijsko obrtničke škole te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prezentirali su koja su zanimanja za mlade Rome najatraktivnija te koje mjere zapošljavanja su namijenjene isključivo Romima pri čemu im jamče pozitivnu diskriminaciju.

I ovaj, kao i prethodni radni sastanci Platforme dali su konkretne zaključke, te omogućili kvalitetnu raspravu i informiranje svih dionika. Iako je ovo bio posljednji sastanak Platforme u sklopu projekta, dosadašnji angažman dionika jamstvo je da će se rad na zaštiti i promicanju prava romske nacionalne manjine nastaviti i dalje.

Slične objave

Back to top button