Vijesti

PGP Sisak na studijskom putovanju u Rumunjsku

Projekt građanskih prava Sisak sudjelovao je na studijskom putovanju Rumunjskoj koje se održalo od 27.11.2013.-30.11.2013.g. Putovanje je organizirano u okviru međunarodnog projekta u suradnji s Europskom organizacijom za građansku akciju (EuropeanCitizensAction Service – ECAS) „Trostruko A za građane: Pristup informacijama, savjetovanje i aktivna pomoć“  kojeg provode Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva (RH), ECAS, Association for democraticiniciatives – ADI (BiH), Civil Rights program (Kosovo), LawCentresFederation (UK), Lawyers’Commettee for Human rights – YUKOM (Srbija), National AssociationofCitizensAdviceBureaux – NACAB (Romania), National AssociationofCitizensInformationServices – NACIS (Irska), Associationof Civil SocietyDevelopment Centre – STGM (Turska).

PGP Sisak, uz Pravnu kliniku Pravnog fakulteta u Zagrebu, Kuću ljudskih prava, Udrugu Srma Sinj, SDF, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek provoditi će pilot-projekte Trostruko A za građane i to u razdoblju od 1.12.2013.-31.12.2014, a koji projekti su predstavljeni na studijskom  putovanju u Bukureštu.

Prvi dan studijskog putovanja, dionici su posjetili NACAB Targovište, gdje ih je direktor NACAB-a IoanTanase upoznao sa radom njihovog udruženja, koja se sastoji od 37 udruga koji se bave pružanjem informacija i pravne pomoći građanima, i to na više od 60 lokacija u Rumunjskoj.

Kako je u okviru projekta „Trostruko A za građane“ bio raspisan natječaj za pilot projekte, za vrijeme radne večere udruge su predstavile svoje projekte. Kuća ljudskih prava i Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu dobile su sredstva u okviru navedenog projekta, a provođenje projekta „Trostruko A za građane“ za Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Udruga Srma, SDF i PGP Sisak financirati će Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i to u iznosu od 10 000 EUR.

Pravna savjetnica PGP-a Sisak predstavila je dionicima projekt „Zajedno za građane“ kojeg će PGP Sisak provoditi u razdoblju od 1.1.2014.-31.12.2014.

Udruge, koje se najvećim dijelom bave pružanjem informacija građanima i pravne pomoći, razmijenile su svoja iskustva u pružanju besplatne pravne pomoći.

Posljednjeg dana studijskog posjeta, dogovarale su se tehničke stvari oko provedbe projekata.

Predstavnici Rumunjskih organizacija civilnog društva posjetiti će početkom 2014.g. Hrvatsku gdje će se upoznati sa  radom pružateljica besplatne pomoći u RH.

Slične objave

Back to top button