Vijesti

Pravobraniteljica dostavila DORH-u sve informacije o okolnostima pogibije Madine Hosseini

izvor: ombudsman.hr

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović dostavila je glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu na nadležno postupanje sve informacije koje je prikupila o smrti Madine Hosseini, djevojčice koja je poginula pod naletom vlaka na granici između Hrvatske i Srbije.

„Daljnje postupanje u ovom slučaju prelazilo bi okvire propisane Zakonom o pučkom pravobranitelju, a točno činjenično stanje može se utvrditi samo učinkovitim kriminalističkim istraživanjem i istragom“, navodi pravobraniteljica u dopisu, koji je dostavljen na znanje i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, te saborskim odborima za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Informacije koje je o tragičnom događaju dala majka Muslima Hosseini i one koje je dao MUP su kontradiktorne. U isto vrijeme, policija tvrdi da ne postoje sačuvane snimke termovizijskih kamera. Zato je nužno, primjerice, utvrditi kretanja i lokaciju policijskih službenika putem zapisa signala njihovih mobilnih uređaja, policijskog vozila putem GPS uređaja ili članova obitelji Hosseini putem njihovih mobilnih uređaja.

Uz informacije prikupljene o navedenom slučaju, pravobraniteljica je u dopisu detaljno navela podatke i zaključke do kojih je došla u ranijim predmetima. Oni ukazuju na osnovu sumnje da Ministarstvo unutarnjih poslova nije provelo učinkovitu istragu o navodima o postupanju prema iregularnim migrantima, zbog čega je potrebno utvrditi postoji li u njima elemenata kažnjivog djela, stoji u dopisu.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...