Vijesti

Edukacijom do potrebnih sredstava

izvor: portalnovosti.com

Srpsko narodno vijeće je zajedno sa svojim partnerima u Kninu nastavilo provođenje projekta ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’. Dvodnevnoj edukaciji prisustvovali su predstavnici svih vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije, saborski zastupnik Boris Milošević te zamjenica župana Šibensko-kninske županije, potpredsjednica županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine i terenska koordinatorica ovog projekta, Anja Šimpraga.

Po riječima Spomenke Đurić, projektne voditelјice, cilj projekta je ojačati kapacitete manjinskih zajednica za strateško i operativno planiranje kao i za bolјu saradnju s jedinicama lokalne i područne samouprave.

– Srpsko narodno vijeće iz Zagreba u suradnji s partnerima, Centrom za stres i traumu iz Zagreba i Projektom građanskih prava iz Siska, pokrenulo je projekt koji je namijenjen izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva, a u ovom slučaju radi se o vijećima nacionalnih manjina koja su registrirana na području Sisačko-moslavačke i Šibensko-kninske županije. Radi se na izgradnji njihovih kapaciteta za praćenje sprovođenja standarda Evropske unije o ispunjenju manjinskih prava i jačanju njihovih kapaciteta za strateško i operativno planiranje te bolјu suradnju s jedinicama lokalne i područne samouprave – kazala je Đurić.

Saborski zastupnik iz redova srpske nacionalne manjine, Boris Milošević, smatra da su ovakvi projekti dobar primjer kako osnažiti položaj manjinskih vijeća, iskoristiti dostupnost i kapacitete EU fondova te pomoću obrazovnih modula ojačati saradnju između lokalnih i područnih vlasti, što bi bilo od obostrane koristi.

Osim toga, održavanjem obrazovnih modula želi se poboljšati i sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Načelnici srpskih opština u županiji ističu da im ovakvi projekti pomažu oko apliciranja na projekte, odnosno ostvarivanja sredstava pomoću kojih bi mogli sprovoditi svoje aktivnosti te ostvariti neku vrstu samoodrživosti.

– Činjenica je da su nam EU fondovi dostupni, da tu novca ima, samo treba pronaći način kako to iskoristiti na najbolјi mogući način. Nadam se da će ovo biti primjer dobre prakse i da će sva manjinska vijeća, ali i pojedinci iz redova manjine u ovoj županiji, vidjeti da se nešto može napraviti i pomaknuti sa dosadašnje ‘mrtve tačke’ – uvjerena je Anja Šimpraga.

Slične objave

Back to top button