Vijesti

Godišnja konferencija o međunarodnoj zaštiti

U periodu od 14. do 15.12.2015. godine u hotelu Osijek, organizirana je  dvodnevna godišnja konferencija u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), Ured-a UNHCR-a u Republici Hrvatskoj te Hrvatskog crvenog križa.

Godišnjoj konferenciji prisustvovali su i sljedeći dionici: predstavnici nekoliko ministarstava, predstavnici UNHCR-a Zagreb te predstavnici mobilnih timova UNHCR-a Sisak i Knin, predstavnici Centara za socijalnu skrb Slavonski Brod i Vinkovci te brojne nevladine, volonterske i međunarodne organizacije. Predmetnoj konferenciji prisustvovao je i Projekt građanskih prava Sisak koji je jedan od provedbenih partnera UNHCR-a dugi niz godina.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak izvijestila je kako je od početka izbjegličke krize 16. rujna 2015., kroz tranzitne centre Opatovac i Slavonski Brod, prošlo više od 501.000 izbjeglica. Ista je navela kako se “Hrvatska opredijelila za humani pristup. Ne gradimo nikakve ograde, ne postavljamo žicu na granici. Naišli smo na niz problema s tim  u vezi, ponekad i na nerazumijevanje, ali ustrajni smo u svojoj odluci”, rekla je Krajčak i dodala da je “masovni priljev izbjeglica učvrstio suradnju MUP-a, međunarodnih i nevladinih organizacija”. Istaknula je da je u Hrvatskoj azil zatražilo samo 20-ak osoba jer, dodala je, migranti vrlo malo znaju o Hrvatskoj, a većina ciljano ide u druge zemlje u kojima već živi netko od članova njihovih obitelji. To ne znači da se netko od njih neće htjeti vratiti, ocijenila je Krajčak.

Izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Robert Markt rekao je kako je u svijetu trenutačno više od 40 sukoba, zbog kojih je oko 60 milijuna ljudi odlučilo promijeniti svoja prebivališta. Istaknuo je kako se Hrvatska od početka izbjegličke krize pozicionirala na karti humanih zemalja, što nije prepoznato samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, posebice na prošlotjednoj međunarodnoj konferenciji Crvenoga križa u Ženevi.

Ocijenio je da se usklađenim djelovanjem svih institucija, udruga i volontera, izbjeglicama od početka slala jasna poruka da je prostor na koji ulaze prostor humanosti. No, kako je rekao, posao nije završen jer migranti i dalje dolaze.

Predstavnik Ureda UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pike rekao je kako je Hrvatska s visokim ocjenama položila test solidarnosti u izbjegličkoj krizi kojoj Europa svjedoči od 2013. godine, kada su izbjeglice počele dolaziti preko Mediterana, a koja se nastavila intenziviranjem sukoba u Siriji i Iraku te sukobima i nestabilnostima u Afganistanu, Eritreji i drugim područjima.

Ocijenio je kako je Hrvatska postavila visoke standarde postupanja s izbjeglicama i migrantima, da je pred nama još mnogo izazova, a UNCHR će nastaviti aktivnosti koje će tražiteljima azila pomoći u integraciji u hrvatsko društvo.

Svoja iskustva s terena s velikom notom empatije prezentirali su i predstavnici civilnog društva i međunarodnih organizacija kao što su: UNICEF, IOM, Hrvatski pravni centar, Isusovačka služba za izbjeglice, Caritas, Adra, Samaritan’s Purse, CBA, Save the Children, REMAR i IHA, Magna i ini.

Na kraju Konferencije dat je kratak osvrt  na povratak izbjeglica u Republiku Hrvatsku te program Regionalnog stambenog zbrinjavanja.

Zaključno možemo reći kako je ovogodišnja izbjeglička kriza, koja je pogodila ovu regiju i cijelu Europsku uniju, upozorila na mnoga otvorena pitanja i neriješene situacije na međunarodnom planu i u međudržavnim odnosima, ali je Hrvatska, unatoč tome, pokazala humani pristup i postavila visoke standarde u postupanju s migrantima i izbjeglicama, što je prepoznala domaća i međunarodna javnost.

Ponosni smo što smo u godini koja je na izmaku ostvarili svi skupa veliki napredak na području zaštite tražitelja međunarodne zaštite, osoba pod međunarodnom zaštitom, osoba bez državljanstva odnosno neutvrđenog državljanstva i povratnika.

 

Slične objave

Back to top button