Vijesti

Dan Općine Gvozd, 05. listopada 2015.

Povodom obilježavanja Dana Općine Gvozd, 05. listopada 2015. godine, uz nazočnost brojnih uzvanika, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Gvozd.

Sjednicu je prigodnim riječima otvorio predsjednik Općinskog vijeća Dugošija Pavao.

Istu su upriličili: načelnici Općina Krnjak, Barilović, Lasinje,Vojnić i Sunja te zamjenici načelnika Općine Topusko, zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Rkman Boro, saborski zastupnik iz redova srpske nacionalne manjine Mile Horvat, načelnik Općine Velika Kladuša Behrić Edin, predstavnici Pravoslavne crkve te predstavnici institucija državnih tijela sa područja Općine Gvozd.

Svečanoj sjednici nazočio je i Projekt građanskih prava Sisak.

Prigodnim riječima obratio se načelnik općine Gvozd Jovičić Branko te iznio situaciju na području same Općine. Naplata samih poreza kao direktni prihod lokalne zajednice u polugodišnjem periodu ove godine pao je gotovo za pola prošlogodišnjih prihoda u istom razdoblju. Kao „krivca“ istaknuo je recesiju, kako na globalnoj razini tako i na lokalnoj. Gospodin Jovičić kazao je kako je lokalna samouprava provela iscrpno istraživanje o stvarnom broju stanovnika u samoj Općini kroz različite dobne i profesionalne strukture: umirovljenici, nezaposleni, učenici, korisnici socijalnih primanja te ostali. Zaključak istraživanja nije dao ohrabrujuće rezultate. Naposljetku, isti je istaknuo da unatoč svim problemima na lokalnoj razini Općina Gvozd još uvijek funkcionira bez ikakvih zaduživanja.

Načelnik Općine Vojnić Andrić Nebojša pohvalio je rad načelnika Općine Gvozd kao i ostalih općinskih načelnika koji su u nezavidnoj situaciji zbog pada prihoda. Iskazao je ne baš dobru stranu nove porezne politike centralne vlasti ka lokalnim sredinama.

Zamjenik župana Rkman Boro iz redova srpske nacionalne manjine obratio se riječima da će iznaći rješenje kako bi se popravila situacija na područjima gdje je većinsko srpsko stanovništvo te da su uvjeti prebivanja u nekim ruralnim mjestima poražavajući, primjerice nepostojeća elektrifikacija, priključak za vodu te nasuti putevi. Navedena mjesta nemaju nikakvu komunalnu infrastrukturu, zaključio je Rkman Boro.

Saborski zastupnik iz redova srpske nacionalne manjine Horvat Mile istaknuo je da se više napravilo u mandatu prošle Vlade nego sadašnje. Isticao je negativnu stranu porezne reforme koja je stupila na snagu početkom 2015.god. i potrebu provođenja decentralizacije. Time su najviše na gubitku jedinice lokalne samouprave poput Općine Gvozd. Na kraju je zaključio kako su  neki od lokalnih načelnika i gradonačelnika pravi umjetnici preživljavanja usprkos recesijskoj politici koja ih je pogodila.

Slične objave

Back to top button