Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Mobilni tim u Capraškim poljanama

Udruga Projekt građanskih prava, dana 02.09.2015., organizirala je posjetu mobilnog tima romskom naselju Capraške poljane, a vezano uz temu „Romi i obrazovanje – kroz barijere do znanja“. UNDP u Sisačko-moslavačkoj županiji provodi projekt “Zajedno za bolje – socijalno uključivanje Roma”, a na kojem je PGP Sisak lokalni partner UNDP-a. Između ostalog, tematske posjete mobilnih timova, neke su od aktivnosti, a obzirom na početak školske godine koji se bliži, upravo je obrazovanje odabrano za temu ove posjete.

Osim djelatnika PGP-a, posjeti su nazočili i predstavnici UNDP-a, Grada Siska, Županije Sisačko-moslavačke, Centra za socijalnu skrb Sisak, aktivnih romskih udruga te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Siska.

Preko 50 stanovnika, koji su se skupili u središtu mjesta, svjedoči o važnosti teme koja je odabrana, no isto tako pokazuje veliku potrebu za izgradnjom društvenog doma u Capraškim poljanama ili sličnog objekta u kojem bi se mogli održavati slični skupovi, edukacije i sl.

Kao najveći problem stanovnika naselja, a vezano za obrazovanje, istaknula se kupnja školskih udžbenika. Naime, prema važećoj regulativi, besplatni udžbenici se osiguravaju samo učenicima prvog razreda osnovne škole, dok su za više razrede roditelji prisiljeni udžbenike kupovati. Za Rome koji žive u Capraškom poljanima, od kojih je velika većina socijalno ugrožena, plaćanje udžbenika predstavlja velik problem, stoga je čest slučaj da Romi pohađaju školu bez odgovarajućih udžbenika i pribora. Manjak informiranosti o pravima iz sustava socijalne skrbi, a koji Romima mogu pomoći u kupnji udžbenika, također je jedan od problema, tako da Romi nisu informirani i o ono malo prava koje im pripada, pa tako često svoje zahtjeve ne predaju na vrijeme, niti dostavljaju potpunu dokumentaciju. Drugi velik problem je financiranje prijevoza učenika srednjih škola od Poljana do škole. Grad Sisak financira samo prijevoz osnovnoškolaca, dok srednjoškolcima roditelji sami plaćaju i organiziraju prijevoz. Obzirom na relativno mali broj učenika srednjih škola, mišljenja smo da školski prijevoz romske djece treba obuhvatiti sve neovisno o tome pohađaju li osnovnu ili srednju školu.

Obzirom da su sastanku nazočili i predstavnici nadležnih institucija, zaključci i savjetovanja vršeni su izravno na licu mjesta. Romi koji nisu na vrijeme podnijeli zahtjeve za dodjelu besplatnih udžbenika, pozvani su da to učine do početka školske godine, a oni koji nisu podnijeli potpune zahtjeve, pozvani su da ih dopune. Vezano za problem kupnje udžbenika za više razrede osnovne i srednje škole, stanovnici su upoznati s mogućnošću podnošenja zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć prema Gradu, Županiji i Centru za socijalnu skrb, a čime bi barem djelomično osigurali financiranje troškova nabavke udžbenika. Kako se za problem prijevoza srednjoškolaca nije pronašlo izravno rješenje tijekom terenske posjete, dogovoreno je da će od srednjih škola u Sisku PGP pribaviti podatke o točnom broju upisanih Roma srednjoškolaca, a kako bismo utvrdili točan broj djece kojima je potrebno osigurati prijevoz te potom pokušati pronaći rješenje za navedeni problem.

Smatramo kako je ovaj način komunikacije i savjetovanja Roma iznimno učinkovit, jer Romima omogućava da izravno te bez ikakvih troškova saznaju informacije koje su za njih od iznimne važnosti, a nemaju pristup istima.

Slične objave

Back to top button