Stambeno zbrinjavanjeVijesti

Zatvaranje prognaničkog naselja Mala Gorica

Od svoga osnutka, PGP Sisak radi na problemima stambenog zbrinjavanja izbjeglica, povratnika, prognanika i drugih osoba kojima je stambeno zbrinjavanje potrebno. Od kada je 1995. otvoreno prognaničko naselje Mala gorica u blizini Petrinje, ono se smatralo naseljem u kojem će korisnici pronaći privremeni smještaj do obnove kuća iz kojih su uslijed ratnih djelovanja izbjegli ili drugog načina stambenog zbrinjavanja. Od 2000.g. PGP Sisak je korisnicima pružao pravnu pomoć, te organizirao terenske posjete naselju za korisnike koji nisu u mogućnosti doći u Sisak.

U jesen 2014., Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pokrenuo je inicijativu konačnog rješavanja stambenog zbrinjavanja korisnika prognaničkog naselja. Kako je stambeno zbrinjavanje korisnika nemoguće bez partnera na terenu koji će izravno raditi sa korisnicima i koordinirati aktivnosti, Državni ured je s PGP-om Sisak potpisao Sporazum o suradnji. Potpisani Sporazum, na žalost, nije utjecao na smanjenje potrebne dokumentacije koju je PGP morao prikupiti za stranke i to iz svih republika bivše Jugoslavije u kojima su stranke od početka rata na ovim prostorima imale prebivalište. Unatoč suradnji i dobroj umreženosti PGP-a sa svim udrugama pružateljima besplatne pravne pomoći u zemljama regije, za pribavljanje pojedinih dokumenta djelatnici PGP-a su osobno morali ići u BiH, Sloveniju i Srbiju. Za ishođenje potrebne dokumentacije PGP je gotovo svakodnevno prevozio stranke od naselja do ureda javnog bilježnika kako bi stranke opunomoćile djelatnike PGP-a za sve potrebne radnje oko stambenog zbrinjavanje stranaka. Za sve pribavljene dokumente za koje je trebao prijevod, PGP je iste prevodio. Za naglasiti je kako su sve stranke koje su u postupku stambenog zbrinjavanja, osobe izrazito lošeg imovnog stanja, stoga iste bez pomoći PGP-a ne bi imale sredstava za podmirivanja troškova ovjere punomoći, pribavljanja dokumenata i prijevoda istih. Također, PGP Sisak je u koordinaciji s UNHCR-om BiH realizirao i prijevoz stranaka na terensku provjeru, kada je za ostvarenje prava na stambeno zbrinjavanje bilo potrebno neposredno utvrditi stanje građevine na prijeratnom prebivalištu stranke.

Zajedničkim djelovanjem PGP-a Sisak i Državnog ureda od početka suradnje do sada je stambeno zbrinuto više od 50 stranaka. Naglašavamo da stambenim zbrinjavanjem, stranke koje su stambeno zbrinute, ne prestaju biti korisnici PGP-a već kroz svakodnevno pružanje besplatne prave pomoći nastavljamo pomagati bivšim stanovnicima Prognaničkog naselja Mala Gorica.

Slične objave

Back to top button