Vijesti

Radionica “Novi Zakon o radu”

Dana 03.09.2014. u prostorijama Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije održana je radionica „Novi Zakon o radu“. Ista je održana u okviru pilot projekta „Zajedno za građane“ financiranog od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva a predavač je bio prof. dr. sc. Alan Uzelac.

Prof. Uzelac prezentirao je pravnu zaštita prava iz radnog odnosa po novom Zakonu o radu s naglaskom na procesne novine.

Uvodno je iznio je razloge donošenja novog Zakona o radu. U odnose se na novine, skrenuta je pozornost na dopunski rad, ustupanje radnika povezanom društvu, otkazne rokove i otkaz.

U odnosu na procesne novine skrenuta je pozornost na pravnu zaštitu iz kolektivnog ugovora i na činjenicu kako je novim zakonom produžen zastarni rok za sudsko ostvarivanje prava iz radnog odnosa s 3 na 5 godina.

Studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu iznijeli su konkretne slučajeve vezane za radno pravo uspoređujući ih sa rješenjima predviđena Novim Zakonom.

Dionici radionice osvrnuli su se i na ostale probleme uključujući ovršne predmete.

Zaključno, dionici su raspravili o trenutnom stanju u sustavu besplatne pravne pomoći tim više što je 01.01.2014. stupio na snagu novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Zaključak prisutnih bio je da Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći nije ispunio svoja očekivanja i polučio znatnije rezultate niti u 2014.g.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...