Vijesti

Radionica “Novi Zakon o radu”

Dana 03.09.2014. u prostorijama Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije održana je radionica „Novi Zakon o radu“. Ista je održana u okviru pilot projekta „Zajedno za građane“ financiranog od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva a predavač je bio prof. dr. sc. Alan Uzelac.

Prof. Uzelac prezentirao je pravnu zaštita prava iz radnog odnosa po novom Zakonu o radu s naglaskom na procesne novine.

Uvodno je iznio je razloge donošenja novog Zakona o radu. U odnose se na novine, skrenuta je pozornost na dopunski rad, ustupanje radnika povezanom društvu, otkazne rokove i otkaz.

U odnosu na procesne novine skrenuta je pozornost na pravnu zaštitu iz kolektivnog ugovora i na činjenicu kako je novim zakonom produžen zastarni rok za sudsko ostvarivanje prava iz radnog odnosa s 3 na 5 godina.

Studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu iznijeli su konkretne slučajeve vezane za radno pravo uspoređujući ih sa rješenjima predviđena Novim Zakonom.

Dionici radionice osvrnuli su se i na ostale probleme uključujući ovršne predmete.

Zaključno, dionici su raspravili o trenutnom stanju u sustavu besplatne pravne pomoći tim više što je 01.01.2014. stupio na snagu novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Zaključak prisutnih bio je da Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći nije ispunio svoja očekivanja i polučio znatnije rezultate niti u 2014.g.

Slične objave

Back to top button