Vijesti

PGP Sisak održao 2. sastanak koordinacije „Zajedno za pravdu“ s temom socijalna skrb i predstavio drugo izdanje biltena „Imam pravo“

U petak 28.03.2014.g. s početkom u 10:00 sati u prostorijama Velikog kabineta u Gradu Sisku održan je 2. sastanak koordinacije „Zajedno za pravdu“ u sklopu projekta „Stvaranje novog modela međusektorske suradnje u cilju zaštite nacionalnih manjina i socijalno ugroženog stanovništva“ koji PGP Sisak provodi u suradnji s partnerskim organizacijama, Centrom za ruralne inicijative Klinac, Udrugom mladih Novi svijet Luščani i udrugom Romski kulturni centar te suradnicima UNHCR-om, Gradom Siskom, Sisačko – moslavačkom županijom i Centrom za socijalnu skrb Sisak.

Na sastanku su uz gore navedene partnere i suradnike sudjelovali i predstavnici romskih udruga,  predstavnice udruge Sv. Kvirin, predstavnica Ureda državne uprave u Sisačko – moslavačkoj županiji, savjetnice Ureda Pučke pravobraniteljice, te predstavnici Crvenog Križa Sisak i Glina.

Drugi radni sastanak započeo je s predstavljanjem biltena „Imam pravo“ koji svojim sadržajem prati temu sastanka, socijalnu skrb. Naime, novi Zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. u sebi je donio mnogobrojne izmjene i nove institute u ostvarivanju prava iz ovog resora, a za koje su potrebna dodatna pojašnjenja nadležnih institucija. PGP Sisak u ovom izdanju biltena osvrnuo se na navedenu problematiku i pojašnjenja koja su prijeko potrebna socijalno ugroženim građanima naše Županije, a koji su ujedno korisnici prava iz sustava socijalne skrbi.

Na sastanku su bile obuhvaćene i ostale teme iz područja socijalne skrbi poput dodjeljivanja jednokratnih pomoći od strane Grada, Županije i Centra za socijalnu skrb Sisak. Tako je Županija istaknula kako je od početka godine zaprimljeno ukupno 320 zahtjeva za jednokratnu pomoć, a prosječni iznos odobrene pomoći po kućanstvu iznosi oko 2.200,00 kuna. U 2014. Županija u svom proračunu ima osiguranih 800,000,00 kuna za jednokratne pomoći.

Grad Sisak ukupno je za jednokratne pomoći u 2014. izdvojio 150.000,00 kuna, a prosječni iznos dodjeljene pomoći po kućanstvu iznosi 1.500,00 kuna. Centar za socijalnu skrb Sisak od početka 2014. zaprimio je ukupno 752 zahtjeva za jednokratnu pomoć. Najveći iznos pomoći po osobi iznosi 2.500,00 kuna dok za kućanstvo taj iznos ne može premašivati 3.500,00 kuna. Što se tiče zajamčene minimalne naknade kao novog instituta koji je zamijenio dosadašnju pomoć za uzdražavanje i opskrbninu, najveći mogući iznos koje kućanstvo može ostvariti je 3.117,00 kuna. UNHCR je također istaknuo kako su u 2013.g. ukupno za jednokratne pomoći povratnicima osigurali 100.000,00 kuna te da također pružaju financijsku pomoć mobilnim timovima Crvenog Križa.

Nastavno, na sastanku se također raspravljalo o problemtici vezanoj uz romsku nacionalnu manjinu. Naime, romski predstavnici istaknuli su važnost raspisivanja prijedloga programa javnih radova u Capraškim poljanama od strane Grada, a koje je Grad dužan dostaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje radi zapošljavanja Roma, ali i zbog čišćenja naselja. Također, bilo je riječi i o navodnom nepravilnom postupanju vozača javnog prijevoza prema romskim srednjoškolcima kojih je svega osmero iz Capraških poljana. Naime, predstavnici romske nacionalne manjine su istakli kako srednjoškolci ne mogu koristiti autobus koji dolazi po učenike osnovne škole, a kako im je javni prijevoz daleko.

Između ostalog, istaknuto je i navodno diskriminacijsko postupanje Caritasa, koji je odredio samo jedan utorak u mjesecu radi opskrbe robom pripadnika romske nacionalne manjine te da se roba važe i po osobi iznosi tri kilograma.

Savjetnice Ureda Pučke pravobraniteljice reaglirale su na spomenutu problematiku te su predložile detaljno razrađivanje problematike i eventualno pisanje pritužbi Uredu Pučke pravobraniteljice.

Na kraju, partner na projektu Centar za ruralne inicijative Klinac predložio je zajednički sastanak s UNDP-om radi tzv. programa “Lovci na projekte”. Na sastanku bi predstavnici romskih organizacija izložili svoje ideje i potrebe za pomoć svojoj zajednici dok bi UNDP te ideje pretočio u projekte na temelju kojih bi se povlačila sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Zaključno, svi dionici složni su oko održavanja tematskih sastanaka glede navedene problemtike od kojih je prvi predviđen s Gradom Siskom, Sisačko – moslavačkom županijom i gradskim poduzećem Auto Promet Sisak radi rješavanja pitanja prijevoza romskih učenika u škole.

Slične objave

Back to top button