Blog

M I L O Š V A S I LJ E V I Ć – osoba bez državljanstva

Sažetak predmeta

Miloš Vasiljević (PGP 5619) je bio stranka PGP-a Sisak od 2003. godine. Da, bio, jer je preminuo u ožujku ove, 2023. godine. Dakle, 20 godina je PGP pokušavao pomoći stranci da adekvatno regulira svoj status u Republici Hrvatskoj, no nije uspio u potpunosti.

Dakle, stranka se obratio PGP-u navodeći da je rođen 1965. u RH, mjesto Donji Cerovljani u općini Hrvatska Dubica u RH. Roditelji stranke su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

PGP Sisak je izvadio rodni list stranke u Matičnom uredu Hrvatska Dubica. Provjerili smo i dobili odgovor da stranka nije upisan u knjige državljana, kako u RH tako i u BiH.

PGP je istraživao predmet, a stranka je iz osobnih razloga bio odsutan više godina.

2012. podnosimo zahtjev za privremeni boravak iz humanitarnih razloga, s time da je identitet stranke potvrđen kod javnog bilježnika uz dva svjedoka.

Usprkos pisanju požurnica, zahtjev nije riješen do kraja 2013. godine. Stranka tada dolazi u PGP i navodi da godinama živi u izvanbračnoj zajednici sa ženom koja je hrvatska državljanka.

Stranka također iz tog braka ima kćer koja je hrvatska državljanka i čije dokumente je PGP također priložio. Štoviše, stranka je bio branitelj u Domovinskom ratu, no o tome nema dokumentaciju.

Krajem 2013. godine, stranka dobiva odobrenje privremenog boravka i boravišnu iskaznicu na godinu dana, kao član obitelji hrvatske državljanke.
2014 stranka dobiva uplatnice za plaćanje zdravstvenog osiguranja. PGP piše zahtjev za otpis duga.
2016. godine, stranka se javlja u ured PGP i obavještava da je teško bolestan, imao je operaciju srca. Nema financijskih sredstava za kupovinu lijekova niti hranu. Navodi da danima ništa nije jeo. PGP podnosi zahtjeve za stranku za jednokratne novčane pomoći, kako centru za socijalnu skrb, tako i gradu i županiji.
2018. boravišna iskaznica ističe, i stranka je propustio rok za pravovremeno produženje.
Vanbračna supruga stranke je umrla. PGP predaje zahtjev za privremeni boravak, kao član obitelji hrvatske državljanke, kćeri Zorice.

Dug stranke iznosi preko 30.000,00 kuna te PGP piše zahtjev za otpis duga.

2019. dobiva odobrenje privremenog boravka. Nakon toga je stranka, uz pomoć, kako pravnu tako i financijsku, produžavao privremeni boravak, jer svako produženje zahtjeva pribavljanje obimne dokumentacije te plaćanje više vrsta upravnih pristojbi.

Stanka se još više razbolio te je često bio i u bolnicama, jer je bio teški plućni bolesnik.

Poslije potresa u Sisku 29.12.2020. stranka je bio smješten u kontejnerskom naselju u naselju Željezara u Sisku.

Potom se preselio kod kćeri u Capraške poljanje, romsko naselje u Sisku, gdje ih je ukućanstvu živjelo 11 članova, od čega osmero djece, od kojih je najmlađe imalo pet godina. Nije se žalio na uvjete, iako u kući nisu imali kupaonicu niti toalet.

PGP nema saznanja je li stranka dobivala jednokratne novčane pomoći od nadležnih u Sisku, no PGP mu je periodično isplaćivao svoje jednokratne novčane pomoći u iznosima od 500,00 ili 1.000,00 kuna.

Početkom ožujka 2023. stranka je umro.

Pri MUP-u se stranka vodio kao osoba nepoznatog državljanstva. Stranka je bio osoba bez državljanstva. U dozvolama boravka mu je pod državljanstvo pisalo AAP – apatrid – osoba bez državljanstva.

Stranka je rođen u RH i cijeli život je živio u RH. Nikad nije napuštao RH jer niti nije imao dokumente.

Umro je na privremenom boravku. Nije imao kontinuitet, iako je cijeli život živio u Hrvatskoj.

To nam svima može biti opomena da ažurnije i bolje rješavamo predmete bez državljanstva, i/ili bez adekvatnog statusa, jer nije niti ljudski niti u redu da čovjek cijeli život proživi, a možda i prije reda umre, jer nema državljanstvo, ili barem adekvatno reguliran status i boravak.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button