ACF - Centar za stranceVijesti

Održana 3. lokalna intervencija u Sisačko-moslavačkoj županiji Pub kviz „Mirovni aktivizam 90-ih“

PGP Sisak je dana 11.08.2022. održao treću lokalnu intervenciju u Sisačko-moslavačkoj županiji pod nazivom Pub kviz „Mirovni aktivizam 90ih“ koja je dio aktivnosti 4.2. Lokalne intervencije u Sisačko-moslavačkoj županiji unutar projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava. Lokalna intervencija je održana na lokaciji kafića Charlie Brown u Sisku.

Lokalna intervencija je prepoznata kao prikladan oblik međugeneracijske i međuetničke suradnje iz radionice „Mirovni aktivizam 90-ih gdje su se sudionici radionice oduševili temom te zajednički došli do zaključka kako je navedena tema važna za suzbijanje nacionalizma, ksenofobije i govora mržnje.

Intervencija je okupila 70 sudionika podijeljenih u 16 ekipa koji su se natjecali u pokazivanju svog znanja o mirovnom aktivizmu 90ih. Na drugoj lokalnoj intervenciji su bili prisutni sudionici razne životne dobi – nešto više mlađih i srednje životne dobi te je bilo više muškaraca nego žena. Svi su sa šireg područja Sisačko-moslavačke županije. Sudionici su različitog kulturno-nacionalnog porijekla.

Nakon dolaska predstavnika PGP-a i vanjskog suradnika, sudionici su se okupili u lokalnom kafiću Charlie Brown. Zaposlenica PGP-a Ivona Perković je zajedno s vanjskim suradnikom za intervenciju upoznala sudionike s projektom 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji se provodi u partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava (nositelj projekta). Također predstavili smo im projekt, implementacijski period, aktivnosti, cilj cijelog projekta kao i konkretnu lokalnu intervenciju te ostale aktivnosti PGP-a unutar projekta. Nakon predstavljanja projekta i konkretne lokalne intervencije ukratko smo upoznali sudionike s temom mirovnog aktivizma 90-ih te zaključcima s prethodno održane radionice o važnosti smanjenja nacionalizma, ksenofobije i govora mržnje u današnjem društvu i svakodnevnom životu. Također, istaknuta je važnost tolerancije i međusobnog razumijevanja u lokalnoj zajednici.

Poslije predstavljanja projekta i intervencije, odigrao se pub kviz s 16 ekipa. vanjski suradnik je uspješno proveo pub kviz kroz pitanja o mirovnom aktivizmu 90-ih, povijesna pitanja vezana uz to razdoblje kao i pitanja iz modernije povijesti te pitanja o mirovnom aktivizmu u svijetu. Sudionici su imali priliku pokazati svoje znanje, kao i naučiti nešto novo kroz međusobnu suradnju u timovima. Dvije ekipe koje su zauzele prva dva mjesta te još jedna ekipa koja je zauzela pretposljednje mjesto na ljestvici osvojili su pizze kao nagradu za pokazano znanje i trud. Svim sudionicima su podijeljeni promotivni materijali koji su uključivali majice, šalice i platnene vrećice kao zahvala za sudjelovanje. Kroz razgovor sa sudionicima nakon završetka kviza saznali smo kako je mnogima ova intervencija bila osvježenje budući da je bila interaktivna i opuštena, a kako kažu do sada nisu imali priliku na taj način sagledati temu mirovnog aktivizma i događanja 90-ih. Više sudionika je konstatiralo da izbjegava navedenu temu zbog ozbiljnosti njene prirode pa im je ovakav način približavanja teme mladima u lokalnoj zajednici odličan. Iako je kroz intervenciju ispitivano njihovo dosadašnje znanje imali su priliku naučiti nove činjenice s kojima do sada nisu bili upoznati i koje su promijenile način na koji sagledavaju cijelo razdoblje 90-ih.

„Radionica je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147 € od čega je 149.922,00 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.“

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...