ACF - Centar za stranceVijesti

Održana 3. lokalna intervencija u Sisačko-moslavačkoj županiji Pub kviz „Mirovni aktivizam 90-ih“

PGP Sisak je dana 11.08.2022. održao treću lokalnu intervenciju u Sisačko-moslavačkoj županiji pod nazivom Pub kviz „Mirovni aktivizam 90ih“ koja je dio aktivnosti 4.2. Lokalne intervencije u Sisačko-moslavačkoj županiji unutar projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava. Lokalna intervencija je održana na lokaciji kafića Charlie Brown u Sisku.

Lokalna intervencija je prepoznata kao prikladan oblik međugeneracijske i međuetničke suradnje iz radionice „Mirovni aktivizam 90-ih gdje su se sudionici radionice oduševili temom te zajednički došli do zaključka kako je navedena tema važna za suzbijanje nacionalizma, ksenofobije i govora mržnje.

Intervencija je okupila 70 sudionika podijeljenih u 16 ekipa koji su se natjecali u pokazivanju svog znanja o mirovnom aktivizmu 90ih. Na drugoj lokalnoj intervenciji su bili prisutni sudionici razne životne dobi – nešto više mlađih i srednje životne dobi te je bilo više muškaraca nego žena. Svi su sa šireg područja Sisačko-moslavačke županije. Sudionici su različitog kulturno-nacionalnog porijekla.

Nakon dolaska predstavnika PGP-a i vanjskog suradnika, sudionici su se okupili u lokalnom kafiću Charlie Brown. Zaposlenica PGP-a Ivona Perković je zajedno s vanjskim suradnikom za intervenciju upoznala sudionike s projektom 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji se provodi u partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava (nositelj projekta). Također predstavili smo im projekt, implementacijski period, aktivnosti, cilj cijelog projekta kao i konkretnu lokalnu intervenciju te ostale aktivnosti PGP-a unutar projekta. Nakon predstavljanja projekta i konkretne lokalne intervencije ukratko smo upoznali sudionike s temom mirovnog aktivizma 90-ih te zaključcima s prethodno održane radionice o važnosti smanjenja nacionalizma, ksenofobije i govora mržnje u današnjem društvu i svakodnevnom životu. Također, istaknuta je važnost tolerancije i međusobnog razumijevanja u lokalnoj zajednici.

Poslije predstavljanja projekta i intervencije, odigrao se pub kviz s 16 ekipa. vanjski suradnik je uspješno proveo pub kviz kroz pitanja o mirovnom aktivizmu 90-ih, povijesna pitanja vezana uz to razdoblje kao i pitanja iz modernije povijesti te pitanja o mirovnom aktivizmu u svijetu. Sudionici su imali priliku pokazati svoje znanje, kao i naučiti nešto novo kroz međusobnu suradnju u timovima. Dvije ekipe koje su zauzele prva dva mjesta te još jedna ekipa koja je zauzela pretposljednje mjesto na ljestvici osvojili su pizze kao nagradu za pokazano znanje i trud. Svim sudionicima su podijeljeni promotivni materijali koji su uključivali majice, šalice i platnene vrećice kao zahvala za sudjelovanje. Kroz razgovor sa sudionicima nakon završetka kviza saznali smo kako je mnogima ova intervencija bila osvježenje budući da je bila interaktivna i opuštena, a kako kažu do sada nisu imali priliku na taj način sagledati temu mirovnog aktivizma i događanja 90-ih. Više sudionika je konstatiralo da izbjegava navedenu temu zbog ozbiljnosti njene prirode pa im je ovakav način približavanja teme mladima u lokalnoj zajednici odličan. Iako je kroz intervenciju ispitivano njihovo dosadašnje znanje imali su priliku naučiti nove činjenice s kojima do sada nisu bili upoznati i koje su promijenile način na koji sagledavaju cijelo razdoblje 90-ih.

„Radionica je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147 € od čega je 149.922,00 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.“

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button