PGP i pučki pravobraniteljVijesti

IZVJEŠĆE PUČKE PRAVOBRANITELJICE O STANJU LJUDSKIH PRAVA U 2021.G.

Pučka pravobraniteljica je dana 01.travnja 2022.g. predala Hrvatskom saboru godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u 2021.g. U istom daje analizu i ocjenu stanja ljudskih prava i jednakosti u Hrvatkoj , kao i 156 preporuka za poboljšanje prava građana.

IZVJEŠĆE PUČKA PRAVOBRANITELJICA 2021.g.

PGP Sisak je sudjelovao u izradi godišnjeg izvješća svojim prijedlozima i komentarima po pravnim područjima.

U dijelu izvješća koje se tiče 2.19. Pravosuđa , u odjeljku 2.19.3. Besplatna pravna pomoć involviran je dio gdje se navodi djelovanje PGP Sisak u sustavu primarne besplatne pravne pomoći.

Citiramo: „Građani se najčešće obraćaju udrugama, jer su u neposrednom kontaktu s građanima, često djeluju na terenu i imaju direktan uvid u njihove svakodnevne potrebe. Iz Izvješća o BPP-u proizlazi da su udruge i pravne klinike pružile primarnu pravnu pomoć u više od 80% slučajeva, dok se preostali dio odnosio na upravne odjele u županijama. Za očekivati je da su podatci za 2021. godinu uvelike slični s obzirom da se udrugama i pravnim klinikama obraćao veliki broj građana, osobito na potresom pogođenim područjima. Primjerice, kako proizlazi iz izvješća o radu udruge PGP Sisak, tijekom 2021. godine primarnu pravnu pomoć udruga je pružila u 2.308 slučajeva od kojih je samo 7% pruženo unutar sustava besplatne pravne pomoći MPU. Udruga je vlastitim sredstvima pokrenula nekoliko terenskih info punktova za pružanje BBP-a na području SMŽ te besplatni info telefon za BPP.“

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button