PGP i pučki pravobraniteljVijesti

IZVJEŠĆE PUČKE PRAVOBRANITELJICE O STANJU LJUDSKIH PRAVA U 2021.G.

Pučka pravobraniteljica je dana 01.travnja 2022.g. predala Hrvatskom saboru godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u 2021.g. U istom daje analizu i ocjenu stanja ljudskih prava i jednakosti u Hrvatkoj , kao i 156 preporuka za poboljšanje prava građana.

IZVJEŠĆE PUČKA PRAVOBRANITELJICA 2021.g.

PGP Sisak je sudjelovao u izradi godišnjeg izvješća svojim prijedlozima i komentarima po pravnim područjima.

U dijelu izvješća koje se tiče 2.19. Pravosuđa , u odjeljku 2.19.3. Besplatna pravna pomoć involviran je dio gdje se navodi djelovanje PGP Sisak u sustavu primarne besplatne pravne pomoći.

Citiramo: „Građani se najčešće obraćaju udrugama, jer su u neposrednom kontaktu s građanima, često djeluju na terenu i imaju direktan uvid u njihove svakodnevne potrebe. Iz Izvješća o BPP-u proizlazi da su udruge i pravne klinike pružile primarnu pravnu pomoć u više od 80% slučajeva, dok se preostali dio odnosio na upravne odjele u županijama. Za očekivati je da su podatci za 2021. godinu uvelike slični s obzirom da se udrugama i pravnim klinikama obraćao veliki broj građana, osobito na potresom pogođenim područjima. Primjerice, kako proizlazi iz izvješća o radu udruge PGP Sisak, tijekom 2021. godine primarnu pravnu pomoć udruga je pružila u 2.308 slučajeva od kojih je samo 7% pruženo unutar sustava besplatne pravne pomoći MPU. Udruga je vlastitim sredstvima pokrenula nekoliko terenskih info punktova za pružanje BBP-a na području SMŽ te besplatni info telefon za BPP.“

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...