Blog

TRNOVIT PUT DO DRŽAVLJANSTVA

G.M. rođen je 30.6.1968.g. u Osijeku od oca koji potječe iz BiH i majke hrvatske državljanke. Stranka je živio u Osijeku do 1985.g. te je u Osijeku završio osnovnu i prvi razred srednje škole, koju je napustio iz osobnih razloga. Stranka se 1985. s roditeljima seli u Čepin te se u to vrijeme roditelji razvode. Stranka je sa sestrom i majkom ostao živjeti u obiteljskoj kući u Čepinu.  G.M. napušta obiteljsku kuću i Čepin 1991. godine, kada je upoznao ljubav svog života i s njom odlazi u Požegu. U razdoblju od 1992-1993.g. stranka i njegova partnerica, kao izbjeglice, nekoliko puta mijenjaju mjesto boravka od Zagreba, Brača, Primoštena pa ponovno do Zagreba. Tijekom kolovoza 1993.g. G.M.i njegova djevojka naseljavaju se u Čučerje, općina Dubrava-Zagreb, u jednu napuštenu vikendicu, a 2003.g. partnerica napušta G.M. Majka stranke preminula je 2002.g., a otac 2005.g.

G.M. se našem uredu javio u 6/2019.g. te tada saznajemo da je stranka rođen u Hrvatskoj u kojoj živi od rođenja, da Hrvatsku nikada nije napuštao, ali nema utvrđen državljanski status i ne posjeduje osobne identifikacijske dokumente niti ima regulirano prebivalište/boravište u RH. Stranka je bez adrese-beskućnik i boravi u vikendici u Čučerju-uz dopuštenje vlasnika vikendice. Osim toga stranka je dosta bolestan te su mu amputirani prsti lijeve, a djelomično i desne noge. Tijekom boravka u bolnici socijalna služba Centra za soc.skrb Dubrava je njegov slučaj javila policiji te je stranka ispitan od strane PU Zagrebačka, Službe za državljanstvo i statusna pitanja stranaca, te je utvrđeno da je stranka bez dokumenata, da je jedini dokumenat rodni list, da je zadnji osobni dokumenat imao 1992. u Požegi, no, da nigdje nije utvrđeno čijeg je državljanstva.

PGP Sisak je nakon niza provjera utvrdio da stranka nije upisan niti u KD RH niti u KD BiH po ocu jer su matične knjige za matično područje Bos.Petrovac, gdje je bio upisan otac stranke, izgorjele, a otac nakon toga nije obnovio upis te prema tome niti stranka ne može obaviti naknadni upis u KD BiH po ocu.

Dana 20.7.2020.g. PGP Sisak je kao punomoćnik stranke podnio zahtjev za utvrđivanje državljanstva temeljem čl. 30.st.1. i 2.Zakona o hrvatskom državljanstvu (NN110/15), a naslovljen je bio na MUP, PP Dubrava. Napominjemo da se zahtjev morao slati poštom zbog toga jer je stranka bio onemogućen osobno pristupiti u MUP jer nema prebivalište u RH. U zahtjevu smo se osvrnuli na činjenicu da je G.M. rođen u RH, u trenutku njegovog rođenja majka je bila hrvatska državljanka, a otac je naknadno stekao hrvatsko državljanstvo. Osim toga u zahtjevu je istaknuto da je G.M. u tom trenutku zapravo osoba bez državljanstva. Njegov bezdržavljanski status proizlazi iz raspada SFRJ. Rođen na teritoriju RH, nije stekao državljanstvo ex lege, de iure sanguinis ili de iure soli.

 

Nedvojbeno nikada nije upisan u knjige državljana u Hrvatskoj i samim time je osoba bez državljanstva i bez reguliranog statusa u RH i bez dokumenata. Zahtjev za utvrđivanje državljanstva je naslovljen na PP Dubrava jer G.M. na njihovom području živi od 1993.g.

 

Nakon toga PP Dubrava je zahtjev proslijedila u MUP-Petrinjska, a potom se zahtjev od strane MUP Zagreb prosljeđuje 22.9.2020. u PU Požeško-slavonsku jer je stranka zadnju adresu prebivališta imao na njihovom području. PU Požeško-slavonska je u 12/2020. dostavila odgovor da su predmetni zahtjev zaprimili dana 14.10.2020.g. i da je postupak u tijeku.

U 3/2021.g. je PU Požeško-slavonska ponovno obavijestila da je zahtjev proslijedila u MUP Zagreb, navodeći da je to učinjeno iz razloga kompliciranosti predmeta.  

U 12/2021. RTL televizija je napravila prilog o slučaju stranke kao osobi bez državljanstva te je nakon emisije i angažmana i PGP-a Sisak, UNHCR-a Hrvatska, a i novinara, MUP reagirao na slučaj strnake te uputio da se za stranku napiše još jedna požurnica, što je učinjeno.  Nakon toga kreću reakcije i drugih državnih tijela pa je tako Ministarstvo obrane reagiralo i obavijestilo da je G.M. bio sudionik Domovinskog rata te da temeljem toga ima pravo na naknandu kao nezaposleni branitelj (opskrbnina).  Potom je uslijedilo rješavanje predmeta primitka u hrvatsko državljanstvo, što je realizirano krajem 1/2022.g., kada je stranka konačno dobio domovnicu.

Slučaj stranke G.M. potvrđuje kompleksnost statusa osoba bez državljanstva, a to osobito iz razloga jer su osobe bez državljanstva pravno nevidljive u našem sustavu te se time  otvara i vrlo važno pitanje, a to je da se u našem sustavu uspostavi i formalno regulira postupak za utvrđivanje statusa osoba bez državljanstva.

Iako ova priča ima pozitivan ishod što se tiče reguliranja državljanstva ipak istom pričom ukazujemo na činjenicu da je stranka najbolje godine izgubio pokušavajući regulirati svoj status u Hrvatskoj, tijekom kojih godina je obolio, izgubio radnu sposobnost tako da u dobi od 54 godine jedino očekuje pristojan smještaj u odgovarajuću ustanovu za odrasle bolesne osobe, a prije toga mora regulirati sva svoja ostala prava nakon stjecanja državljanstva, a što isto nije nimalo lagan put. Ovo je priča koja ujedno raduje, a i rastužuje čitaoca.

U Sisku, 4.3.2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button