Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Trening edukacija za predstavnike romske nacionalne manjine

Dana 29.02.2016. u Velikom kabinetu Gradske vijećnice u Sisku, održana je trening edukacija za predstavnike romske nacionalne manjine na temu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Edukacija koja se organizirala u sklopu projekta „The Importance of being Roma – Važno je zvati se Rom“ financiranog od strane Europske unije, a sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, okupljenima je predstavila Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u tri, za Rome najvažnija segmenta: školstvo, zapošljavanje i kultura.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kao jedan od najdugovječnijih zakona u suvremenoj Hrvatskoj, pružio je normativnu zaštitu nacionalnim manjinama u Hrvatskoj te po tome Hrvatsko zakonodavstvo spada u naprednije europske pravne sustave. Nažalost, kada je riječ o Romskoj nacionalnoj manjini, zaštita zajamčena Ustavnim zakonom se ne provodi.  Pozitivna diskriminacija u zapošljavanju koja je zakonom predviđena, ne odnosi se na radna mjesta za koja se Romi najčešće prijavljuju, tako da je u 2012. g.  od nešto više od 50 000 ljudi zaposlenih u državnoj upravi, bilo svega 2 Roma. Također, u sferi školstva i kulture, lokalne i regionalne vlasti imaju pravo regulirati financiranje kupnje udžbenika ili raspisivati natječaje u kulturi manjinskih udruga, tako da je na području Hrvatske po tom pitanju praksa neujednačena.

Kao jedino rješenje ostvarivanja „pozitivne diskriminacije“ prilikom zapošljavanja Roma nametnulo se proširivanje odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na zapošljavanje u cijelosti, a čime bi se povećao boj zaposlenih Roma. Također, umrežavanjem i zajedničkim zagovaranjem  romskih predstavnika, članova udruga i vijeća romske nacionalne manjine, te prije svega deklariranjem kao pripadnici romske nacionalne manjine, potrebno je utjecati na lokalne vlasti na donošenje posebnih propisa kojima se omogućuju bolji uvjeti za Rome vezano za školstvo i kulturu.

Slične objave

Back to top button