Vijesti

PGP Sisak održao 3. sastanak koordinacije „Zajedno za pravdu“

PGP Sisak održao je 3. sastanak koordinacije „Zajedno za pravdu“  s temom najaktualniji problemi u Sisačko – moslavačkoj županiji i predstavio treće izdanje biltena „Imam pravo“

U utorak 3.6.2014. s početkom u 12:00h u prostorijama ureda PGP-a Sisak održan je 3. sastanak koordinacije „Zajedno za pravdu“ u sklopu projekta „Stvaranje novog modela međusektorske suradnje u cilju zaštite nacionalnih manjina i socijalno ugroženog stanovništva“ s partnerima na projektu, Centrom za ruralne inicijative Klinac, Udrugom mladih Novi svijet „Luščani“ i udrugom Romski kulturni centar te predstavnikom udruge Romska prava.

Treći radni sastanak započeo je s predstavljanjem biltena „Imam pravo“ koji svojim sadržajem prati temu sastanka, najaktualnije probleme u Sisačko – moslavačkoj županiji poput poplava koje su prethodile na području grada i županije, gašenja sisačke tvornice Herbos iako na tržištu postoji potražnja za njezinim proizvodima,  djelovanje obrtničke komore i postavljanje dvojezičnih ploča koje u pojedinim hrvatskim mjestima ne predstavljaju problem i ne dovode do nacionalne netrpeljivosti.

Na sastanku se također raspravljalo o problematici vezanoj uz romsku nacionalnu manjinu. Zaključeno je da provedba Akcijskog plana uključivanja Roma Sisačko – moslavačke županije  2013. – 2015. nije započela te da je neizvjesno kada će provedbena tijela s tim radom krenuti. Nastavno, bilo je riječi i o ostaloj problematici s kojima se svakodnevno susreće romska nacionalna manjina, posebno u zadnjih šest mjeseci, od kada je na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi tijekom čije provedbe se bilježi  povećan broj negativnih rješenja o priznavanju prava na zajamčenu minimalnu naknadu Romima koji su prije revizije bili nositelji pomoći za uzdržavanje, a razlog tome je vlasništvo automobila ili povremeni jednokratni prihod u kojim slučajevima nadležni socijalni radnici koriste diskrecijsku ocjenu koja im je zakonom dana te na temelju iste, korisnike odbijaju.

Na samom kraju, razgovaralo se o prijedlozima za održavanje zadnjeg sastanka koordinacije i samoj uspješnosti projekta. Zaključak je partnera da potpisani dokumenti, Povelja o građanskim pravima i Memorandum o razumijevanju ne bi trebali značiti kraj projekta, već aktivni nastavak rada na zaštiti ljudskih i građanskih prava potpisnika, a što je samim projektom i predviđeno.

Slične objave

Back to top button