Vijesti

Edukacija o ovrsi za pravne savjetnike – pružatelje besplatne pravne pomoći u udrugama civilnog društva, Sisak, 2.4.2014.

PGP Sisak u suradnji s Pravnom klinikom, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je edukacijsku radionicu „Ovrha“ u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije 2. travnja 2014. Radionica je organizirana u sklopu projekta „Zajedno za građane“ kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Program edukacije pripremili su prof. Alan Uzelac, voditelj Pravne klinike u Zagrebu i odvjetnica Dušanka Nenadović iz Siska. U radu edukacijske radionice sudjelovalo je dvadesetak predstavnika nekoliko organizacija civilnog društva iz raznih krajeva RH i Pravne klinike iz Zagreba.

U prvom dijelu – u uvodu u edukaciju, a na prethodni prijedlog sudionika iste, prof. Alan Uzelac dao je kratak presjek Ovršnog zakona te podsjetio na tijek ovršnih postupaka i svih bitnih poveznica koje susrećemo u sudskoj praksi, te predložio teme za raspravu iz područja ovršnog zakona i primjene istog. Također je predstavio i pojasnio predložene promjene u Ovršnom zakonu. Nakon toga uslijedila je prezentacija primjera iz prakse klinike kojeg su pripremile studentice prava, predstavnice Pravne klinike iz Zagreba. Odvjetnica Nenadović se svojim izlaganjem, u nastavku edukacije, fokusirala na dva aspekta u ovršnim postupcima, a to su: naplata pravomoćne presude u dijelu novčane tražbine i zastara u postupcima ovrhe od zadnjeg pravomoćnog rješenja o ovrsi.

Na kraju su uslijedila pitanja sudionika te izlaganje primjera iz prakse pravnih savjetnika. Prof. Uzelac nakon toga izvijestio je sve o trenutnom statusu provedbe BPP-a u sustavu putem natječaja Ministarstva pravosuđa RH, a koji bi tek trebao biti raspisan, iako su rokovi davno protekli.

Slične objave

Back to top button