Besplatna pravna pomoćVijesti

Program podrške građanima RH nakon ulaska u Europsku uniju

PGP Sisak sudjelovao je na konferenciji u Zadru od 3.7.2013. do 5.7.2013. na kojoj je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i IMPACT u suradnji s ECAS iz Bruxellesa predstavila Program podrške građanima Republike Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju.

Program podrške predstavljen je na javnoj raspravi koja se održala prvog dana konferencije posvećene provedbi međunarodnog projekta podrške građanima u EU pod nazivom ‘Trostruko A za građane: Pristup informacijama, savjetovanje & aktivna pomoć“.
Na konferenciji su prikazana dva video spota koja je producirao portal Euronews iz Bruxellesa, u suradnji s ECAS-om, a vezana uz ulazak Hrvatske u EU, i to”Što je s mojim pravima?” (Whataboutmyrights? ) i “Hrvatska: hej, sada sam i ja građanin EU!” (Croatia: hey, but I’m an EU citizennow!).Također, kao dio Programa podrške građanima Republike Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju predstavljene su publikacije “50 pitanja i odgovora o pravima građana Europske unije” i “Nacrt Povelje o europskom građanstvu ” te su prikazane aktivnosti IMPACT ureda za međusektorsku suradnju i dijalog u Bruxellesu koji omogućuje organiziranom civilnom društvu iz Republike Hrvatske jednostavniju i učinkovitiju komunikaciju s institucijama u Bruxellesu.

Na drugom danu konferencije sudjelovale su udruge koje se bave pružanjem besplatne pravne pomoći. Mirjana Matov iz Ministarstva pravosuđa u bitnome je iznijela novi zakonodavni okvir Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi trebao stupiti na snagu početkom listopada 2013.g.

Ivona Ondelj i Katarina Bulić predstavile su servis „Vaša Europa“, a iste su njegove pravne savjetnice.

Prisutne udruge razmijenile su iskustva s organizacijama iz UK, Rumunjske i Irske a održana je i praktična radionica pružanja besplatne pravne pomoći.

Treći dan konferencije Cvjetana Plavša-Matić iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva objavila je prisutnima kako će se u sklopu navedenog projekta 15.07.2013. objaviti natječaj za pilot projekte a namijenjen za udruge koje se aktivno bave pružanjem besplatne pravne pomoći. Ujedno su istaknuti najveći problemi trenutno postojećeg državnog sustava besplatne pravne pomoći od kojih se ističu financije kao glavna prepreka za pružanje besplatne pravne pomoći.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...