ACF - Centar za stranceVijesti

SVEČANA PODJELA POTVRDA O POHAĐANJU TEČAJA HRVATSKOGA JEZIKA

PGP Sisak je u petak 29.10.2021. godine u Centru za integraciju stranaca u Sisku održao svečanu podjelu potvrda o pohađanju tečaja hrvatskoga jezika za strance.

U okviru aktivnosti Centra za integraciju stranaca provodili smo tečaj hrvatskoga jezika u ukupnom trajanju od 96 školskih sati. Tečaj se iz epidemioloških razloga, ali i radi iskaza polaznika o njihovim mogućnostima sudjelovanja odvijao online pri čemu je bila dana mogućnost i održavanja tečaja uz fizičku prisutnost polaznika u Centru za integraciju stranaca. Tečaj je predvodila gđa. Irena Balen Gorišek, profesorica hrvatskoga jezika uz prisutnost prevoditelja s arapskog jezika Salama Ibrahima Kadhim Al-Nidawi.

Poznavanje hrvatskoga jezika jedan je od najvažnijih preduvjeta integracije naših sugrađana. Nesnalaženje osoba na hrvatskom jeziku i pismu koje žele živjeti i ostati na teritoriju Republike Hrvatske dovodi do niza problema te administrativnih prepreka na što smo u PGP-u Sisak željeli ukazati tijekom provođenja ovoga tečaja našim polaznicima, ali i široj javnosti. Poznavanje jezika je preduvjet kvalitetne integracije no ujedno predstavlja i velik izazov koji su naši vrijedni polaznici aktivno svladavali u ovih 96 školskih sati.

Formalna dodjela potvrda popraćena je posjetom naših polaznika Gradskom muzeju Sisak, Holandskoj kući gdje je naše polaznike muzejsko vodstvo upoznalo s industrijskom baštinom grada Siska. Nakon toga nastavljeno je druženje u Centru za integraciju stranaca.

Uz PGP Sisak, svečanosti su prisustvovali prof. Irena Balen Gorišek i prevoditelj Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, partneri na projektu Građanska inicijativa moj grad Sisak te Grad Sisak, volonteri, kolege i suradnici iz udruga civilnoga društva i institucija koji svakodnevno rade na ostvarenju društvenih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih dimenzija integracije.

Projekt „Centar za integraciju stranaca“ je podržan sa 135.000,00€ financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...