Besplatna pravna pomoćVijesti

OTVORENO PISMO MINISTRU – ‘Zbog protuzakonitih isplata građani ne mogu do besplatne pravne pomoći’

Ovlašteni pružatelji primarne pravne pomoći poslali su u četvrtak otvoreno pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću zbog, kako tvrde, krize sustava besplatne pravne pomoći.

‘Povod ovom otvorenom pismu je činjenica da sredstva predviđena za projekte ovlaštenih pružatelja primarne pravne pomoći u 2017. godini, a koja bi se trebala trošiti počevši s 1. siječnja, još uvijek nisu uplaćena. Posljedice su višestruke.

Pojedini pružatelji koji ne mogu osigurati alternativno financiranje bačeni su na koljena i izvjesno je da će uskoro morati zatvoriti svoja vrata za građane. Čak i oni pružatelji kod kojih to neće biti slučaj, bit će prisiljeni vratiti dobivena sredstva jer ih u mjesec dana neće moći potrošiti’, tvrde u priopćenju.

Tvrde da je to samo vrh sante leda.

‘Već dvije godine zaredom, Ministarstvo pravosuđa više mjeseci kasni s raspisivanjem natječaja koji bi prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći trebao biti raspisan najkasnije do 31. siječnja tekuće godine. Odluke o financiranju donose se na arbitraran način suprotno Zakonu o besplatnoj pravoj pomoći, a donose se u ljetnim ili ranim jesenskim mjesecima. Posljedično, isplate se vrše u studenom i prosincu što onemogućava trošenje sredstava sukladno odobrenom projektu. Da stvar bude gora, vraćanje sredstava kao posljedica te nemogućnosti stvara lažni dojam da sredstva nisu potrebna zbog čega se već treću godinu za redom smanjuju predviđena sredstva za primarnu pravnu pomoć! Projekcije za 2019. pokazuju jednak trend…

nastavak teksta na t-portal.hr

Slične objave

Back to top button