Vijesti

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

PGP Sisak je štandom postavljenim na novoj šetnici u Sisku, u sklopu aktivnosti projekata koje provodi obilježio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.  Dan 17. listopada odlukom Ujedinjenih naroda obilježava se diljem svijeta kao dan borbe protiv siromaštva. Različitim se akcijama nastoji solidalizirati društvo s ljudima koji žive u siromaštvu.

Danas se procjenjuje da je na svijetu više od milijarde siromašnog stanovništva. Nažalost, niti Hrvatska nije izuzetak posebno u zadnjih nekoliko godina. Računa se da je kod nas petina građana u siromaštvu.

Statistike pokazuju kako se broj djece u Republici Hrvatskoj, koja ovise o socijalnoj pomoći, unazad dvije godine povećao za 10%,  a više od 50% umirovljenika prima mirovinu manju od prosječne. Osim toga,  u siromašne se ubrajaju i osobe koje svakodnevno ostaju bez posla ili rade, a ne primaju plaću, kao i mladi koji ne mogu pronaći zaposlenje.

Tako naprimjer Sisačko – moslavačka županija jedna je od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj što je jasan pokazatelj koliko je siromašnog stanovništva.

PGP Sisak danas broji preko 22000 stranaka, od kojih 90% njih živi na rubu egzistencije što posljedično dovodi do niza pravnih problema s kojima se svakodnevno te osobe susreću. Upravo je siromaštvo i jedan od razloga diskriminatornog postupanja i ophođenja prema toj kategoriji osoba.

Održanim štandom, dijeleći promidžbeni materijal, te kroz razgovor željeli smo osvijestiti građane o ovoj, nažalost, sveprisutnoj temi.   

Slične objave

Back to top button