Vijesti

Predstavljanje rezultata istraživanja u javnoj nabavi u okviru „E-SCORE“ projekta u Gradskoj vijećnici Grada Siska, 17.03.2017.

PGP Sisak je u suradnji s Partnerstvom za društveni razvoj (PSD) u Sisku, u Gradskoj vijećnici organizirao javno predstavljanje rezultata istraživanja koje su u prethodne dvije godine skupa provodile organizacije civilnog društva iz raznih krajeva Hrvatske. Istraživanje se provodilo u okviru projekta „Jačanje društvenih kapaciteta u borbi protiv korupcije“ kojeg financira EU kroz grant shemu IPA 2011 uz sufinanciranje Vlade RH putem ureda za udruge.

 

Javnom predstavljanju nazočili su predstavnici civilnog društva iz Siska i okolice, Grada Siska, javnih poduzeća u kojima Grad ima vlasničke udjele te predstavnici medija i druga zainteresirana javnost.

 

Aleksandar Kojić iz udruge PGP Sisak je otvorio skup te u uvodu u osnovnim crtama predstavio projekt, njegove ciljeve i osnovne aktivnosti. Nakon toga je, Danijel Prerad, novinar iz Siska, koji je u ovom projektu bio angažiran kao istraživački novinar predstavio zanimljive činjenice do kojih je došao istražujući postupke u javnoj nabavi na lokalnom nivou, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Upotrebom IT alata koji je nastao kao rezultat projekta a koji je dostupan svima koji se znaju služiti kompjuterom i imaju pristup internetu, došao je do zanimljivih podataka o postupcima javne nabave na području Petrinje u periodu od prethodnih nekoliko godina koji mogu upućivati na određene koruptivne radnje u vezi s provedbom javnih natječaja na lokalnom nivou. No, također je istaknuo i pozitivne primjere na teritoriji općine Lipovljani.

 

Središnji dio prezentacije i predstavljanja rezultata ovog istraživanja te analizu javne nabave u Hrvatskoj vodio je Munir Podumljak iz PSD-a. On je izložio kako se provodilo ovo istraživanje i do kojih se podataka došlo te prezentirao podatke do kojih se došlo istraživanjem na nacionalnom i lokalnom nivou. Razdoblje na koje se odnosi istraživanje je period od 2012. do 2016. godine. Posebno se osvrnuo na određene anomalije koje se događaju u tom periodu, poput povećanja udjela bagatelne nabave u ukupnoj javnoj nabavi, provođenje postupaka javne nabave u nekompetitivnom okruženju (mali broj ponuditelja koji sudjeluju u natječaju), nedosljednost u poštovanju Zakona o javnoj nabavi (ZoJN) od strane onih koji pokreću postupke javne nabave i sl. Date su preporuke koje bi mogle poboljšati sustav javne nabave a to su: vratiti evidenciju bagatelne nabave u sustav objave u NN, uvesti kriterij od obaveznih 5 ponuditelja potrebnih za potpis ugovora u JN, primjena jedinstvenih obrazaca prilikom obavezne objave plana nabave i registra ugovora, ograničiti horizontalno ugovaranje među sektorskim ponuditeljima te povrat državnog inspektorata i omogućiti kvalitetniji nadzor nad provedbom odredbi ZoJN.

 

Nakon prezentacije uslijedili su komentari i rasprava o pojedinim podacima koji su prezentirani ali i razmjena mišljenja između sudionika sastanka spram sustava javne nabave na lokalnom, koja je posebno izazovna, i državnom nivou.

 

Predstavljanje je završilo domjenkom i razmjenom iskustava i informacija među sudionicima.

   

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...