Vijesti

Predstavljanje rezultata istraživanja u javnoj nabavi u okviru „E-SCORE“ projekta u Gradskoj vijećnici Grada Siska, 17.03.2017.

PGP Sisak je u suradnji s Partnerstvom za društveni razvoj (PSD) u Sisku, u Gradskoj vijećnici organizirao javno predstavljanje rezultata istraživanja koje su u prethodne dvije godine skupa provodile organizacije civilnog društva iz raznih krajeva Hrvatske. Istraživanje se provodilo u okviru projekta „Jačanje društvenih kapaciteta u borbi protiv korupcije“ kojeg financira EU kroz grant shemu IPA 2011 uz sufinanciranje Vlade RH putem ureda za udruge.

 

Javnom predstavljanju nazočili su predstavnici civilnog društva iz Siska i okolice, Grada Siska, javnih poduzeća u kojima Grad ima vlasničke udjele te predstavnici medija i druga zainteresirana javnost.

 

Aleksandar Kojić iz udruge PGP Sisak je otvorio skup te u uvodu u osnovnim crtama predstavio projekt, njegove ciljeve i osnovne aktivnosti. Nakon toga je, Danijel Prerad, novinar iz Siska, koji je u ovom projektu bio angažiran kao istraživački novinar predstavio zanimljive činjenice do kojih je došao istražujući postupke u javnoj nabavi na lokalnom nivou, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Upotrebom IT alata koji je nastao kao rezultat projekta a koji je dostupan svima koji se znaju služiti kompjuterom i imaju pristup internetu, došao je do zanimljivih podataka o postupcima javne nabave na području Petrinje u periodu od prethodnih nekoliko godina koji mogu upućivati na određene koruptivne radnje u vezi s provedbom javnih natječaja na lokalnom nivou. No, također je istaknuo i pozitivne primjere na teritoriji općine Lipovljani.

 

Središnji dio prezentacije i predstavljanja rezultata ovog istraživanja te analizu javne nabave u Hrvatskoj vodio je Munir Podumljak iz PSD-a. On je izložio kako se provodilo ovo istraživanje i do kojih se podataka došlo te prezentirao podatke do kojih se došlo istraživanjem na nacionalnom i lokalnom nivou. Razdoblje na koje se odnosi istraživanje je period od 2012. do 2016. godine. Posebno se osvrnuo na određene anomalije koje se događaju u tom periodu, poput povećanja udjela bagatelne nabave u ukupnoj javnoj nabavi, provođenje postupaka javne nabave u nekompetitivnom okruženju (mali broj ponuditelja koji sudjeluju u natječaju), nedosljednost u poštovanju Zakona o javnoj nabavi (ZoJN) od strane onih koji pokreću postupke javne nabave i sl. Date su preporuke koje bi mogle poboljšati sustav javne nabave a to su: vratiti evidenciju bagatelne nabave u sustav objave u NN, uvesti kriterij od obaveznih 5 ponuditelja potrebnih za potpis ugovora u JN, primjena jedinstvenih obrazaca prilikom obavezne objave plana nabave i registra ugovora, ograničiti horizontalno ugovaranje među sektorskim ponuditeljima te povrat državnog inspektorata i omogućiti kvalitetniji nadzor nad provedbom odredbi ZoJN.

 

Nakon prezentacije uslijedili su komentari i rasprava o pojedinim podacima koji su prezentirani ali i razmjena mišljenja između sudionika sastanka spram sustava javne nabave na lokalnom, koja je posebno izazovna, i državnom nivou.

 

Predstavljanje je završilo domjenkom i razmjenom iskustava i informacija među sudionicima.

   

Slične objave

Back to top button