Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Važno je zvati se Rom – završni okrugli stol

Dana 28.10.2016.g. u Sisku, udruga Projekt građanskih prava Sisak organizirala je završni okrugli stol u sklopu projekta „The Importance of Being  Roma – Važno je zvati se Rom“, koji se provodio u razdoblju od 01.11.2015. – 01.11.2016.g., a financiran je sredstvima Europske unije i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fondacije Otvoreno društvo.

Nakon četiri radna sastanka na temu statusnih pitanja, obrazovanja Roma, uvjeta stanovanja u romskim naseljima i stambenog zbrinjavanja te zapošljavanja Roma te brojnih drugih aktivnosti projekta, od kojih su posebno važne pružanje besplatne pravne pomoći, organiziranje edukativnih aktivnosti, pisanja izvještaja, snimanja filma, kao i drugih aktivnosti na osnaživanju pripadnika romske nacionalne manjine, organiziran je okrugli stol kojem je nazočilo 50 sudionika, od predstavnika Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije i ostalih mjerodavnih institucija SMŽ i RH, kao što je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH te velik broj pripadnika romske nacionalne manjine. Projektni partneri, Romski kulturni centar, Romaska prava i Novi svijet Luščani su aktivno sudjelovali u radu okruglog stola, kao i suradnici, Grad Sisak, SMŽ, Centar za socijalnu skrb Sisak, UNDP, UNHCR i Pučki pravobranitelj.

Sastanak je otvoren izlaganjem o radu, aktivnostima i rezultatima projekta i Lokalne platforme za Rome.

Na sastanku je također prikazan kratki dokumentarni film pod nazivom „Zaboravljena poljana“, koji govori o prilikama i uvjetima života u naselju Capraške poljane. Glavni protagonist filma je mladi sedamnaestogodišnji srednjoškolac Vidoslav Nikolić, učenik Tehničke škole u Sisku, koji je vrlo dobar učenik, a koji svojim izlaganjem i pozitivnim primjerom želi razbiti predrasude o romskoj populaciji i upoznati javnost koja nikada nije bila u romskim naseljima s teškoćama romske svakodnevnice.

Na sastanku su predstavljene i aktivnosti i rezultati rada Platforme 044 – za bolju budućnost SMŽ,  koju vodi i koordinira PGP Sisak, zajedno s ostalih 11 organizacija, a kojima je svima cilj borba protiv diskriminacije, siromaštva i nezaposlenosti u SMŽ, kao i poticanje građanskog aktivizma.

Ovaj sastanak obuhvatio je sve do sada provedene aktivnosti projekta „The Importance of Being Roma-Važno je zvati se Rom“, koje se mogu objediniti u jednom, a to je želja za nastavkom aktivnosti dionika projekta i tijekom 2017. godine. Dakle, iako je projekt završio, dosadašnji angažman dionika je jamstvo da će rad na zaštiti i promicanju prava romske nacionalne manjine biti nastavljen.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...