Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Važno je zvati se Rom – završni okrugli stol

Dana 28.10.2016.g. u Sisku, udruga Projekt građanskih prava Sisak organizirala je završni okrugli stol u sklopu projekta „The Importance of Being  Roma – Važno je zvati se Rom“, koji se provodio u razdoblju od 01.11.2015. – 01.11.2016.g., a financiran je sredstvima Europske unije i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fondacije Otvoreno društvo.

Nakon četiri radna sastanka na temu statusnih pitanja, obrazovanja Roma, uvjeta stanovanja u romskim naseljima i stambenog zbrinjavanja te zapošljavanja Roma te brojnih drugih aktivnosti projekta, od kojih su posebno važne pružanje besplatne pravne pomoći, organiziranje edukativnih aktivnosti, pisanja izvještaja, snimanja filma, kao i drugih aktivnosti na osnaživanju pripadnika romske nacionalne manjine, organiziran je okrugli stol kojem je nazočilo 50 sudionika, od predstavnika Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije i ostalih mjerodavnih institucija SMŽ i RH, kao što je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH te velik broj pripadnika romske nacionalne manjine. Projektni partneri, Romski kulturni centar, Romaska prava i Novi svijet Luščani su aktivno sudjelovali u radu okruglog stola, kao i suradnici, Grad Sisak, SMŽ, Centar za socijalnu skrb Sisak, UNDP, UNHCR i Pučki pravobranitelj.

Sastanak je otvoren izlaganjem o radu, aktivnostima i rezultatima projekta i Lokalne platforme za Rome.

Na sastanku je također prikazan kratki dokumentarni film pod nazivom „Zaboravljena poljana“, koji govori o prilikama i uvjetima života u naselju Capraške poljane. Glavni protagonist filma je mladi sedamnaestogodišnji srednjoškolac Vidoslav Nikolić, učenik Tehničke škole u Sisku, koji je vrlo dobar učenik, a koji svojim izlaganjem i pozitivnim primjerom želi razbiti predrasude o romskoj populaciji i upoznati javnost koja nikada nije bila u romskim naseljima s teškoćama romske svakodnevnice.

Na sastanku su predstavljene i aktivnosti i rezultati rada Platforme 044 – za bolju budućnost SMŽ,  koju vodi i koordinira PGP Sisak, zajedno s ostalih 11 organizacija, a kojima je svima cilj borba protiv diskriminacije, siromaštva i nezaposlenosti u SMŽ, kao i poticanje građanskog aktivizma.

Ovaj sastanak obuhvatio je sve do sada provedene aktivnosti projekta „The Importance of Being Roma-Važno je zvati se Rom“, koje se mogu objediniti u jednom, a to je želja za nastavkom aktivnosti dionika projekta i tijekom 2017. godine. Dakle, iako je projekt završio, dosadašnji angažman dionika je jamstvo da će rad na zaštiti i promicanju prava romske nacionalne manjine biti nastavljen.

Slične objave

Back to top button