Platforma 044Vijesti

Društvena (ne)jednakost u Hrvatskoj

29. rujna 2016. godine u Sisku, Agencija lokalne demokracije Sisak, kao članica Foruma za jednakost organizirala je javnu tribinu pod nazivom “Društvena (ne)jednakost u Hrvatskoj: Od međunarodne usporedbe do lokalnog utjecaja na život stanovnika Sisačko-moslavačke županije”.

Ovom prilikom predstavila su se mišljenja građana o društvenoj nejednakosti kao rezultat ankete provedene na području cijele Hrvatske. Predstavljeni su i rezultati prvog empirijskog istraživanja energetskog siromaštva, provedenog među najsiromašnijim kućanstvima Sisačko-moslavačke županije, a građane se upoznalo s time što je energetsko siromaštvo te kako mjere energetske učinkovitosti mogu biti oblik potpore najsiromašnijim kućanstvima.

Raspravom je zaključeno kako građani Republike Hrvatske, bez obzira na sve postojeće resurse i materijalno bogatstvo naše zemlje, što nas smješta u jednu trećinu najbogatijih država svijeta, i dalje svakodnevno nailaze na različite oblike nejednakosti i to u svim područjima života, bilo da se govori o ekonomiji, politici, zdravstvu, osnovama ljudske egzistencije, društvenom životu uopće. Neophodno je što prije poduzeti nove mjere kako bi se slika društva, koja je u konstantnom padu upravo zbog lošeg raspoređivanja resursima, poboljšala. Ono na čemu ostaje naglasak je i kvalitetan obrazovni sustav kroz koji bi se mladi trebali potaknuti da aktivnije sudjeluju u zajednici i time daju doprinos u kreiranju odluka kojima bi se mogle svesti na minimum postojeće razlike u društvu.

PGP Sisak, kao koordinator Platforme 044 – za bolju budućnost Sisačko-moslavačke županije, sudjelovao je u radu javne tribine.

Slične objave

Back to top button