Vijesti

Okrugli stol na temu „Savjetovanje s javnošću na temu prijedloga Zakona o stečaju potrošača“

Projekt građanskih prava Sisak sudjelovao je na Okruglom stolu „Savjetovanje s javnošću na temu prijedloga Zakona o stečaju potrošača“ koji se održao 28. srpnja 2014.g. u Ministarstvu pravosuđa.

Ministar pravosuđa, Orsat Miljenić predstavio je prisutnima Nacrt Prijedloga Zakona o stečaju potrošača. Prema predloženom zakonu, potrošačem bi se smatrala svaka fizička osoba, uključujući i one koje obavljaju slobodna zanimanja. Pretpostavke za otvaranje postupka su dvomjesečna nemogućnost ispunjavanja dospjelih obveza u ukupnom iznosu koji prelazi trostruki iznos stalnih primanja ili nezaposlenost i najmanje dva mjeseca nemogućnosti ispunjavanja obveza u iznosu većem od 10.000,00 kn.

Zakonom je predviđen i izvansudski postupak koji bi se provodio radi pokušaja postizanja izvansudskog sporazuma između potrošača i vjerovnika. Izvansudski postupak provodile bi udruge, pravne klinike i savjetovališta koji će dobiti licencu. Također, zakon predviđa osobu Povjerenika koji je dužan brinuti o ostvarivanju vjerovnikovih tražbina.

Ministar financija, Boris Lalovac istaknuo je kako je krajem lipnja 2014.g. u Republici Hrvatskoj zabilježeno oko 317 000 blokiranih građana s dugom od oko 28 milijardi kuna.

Ministar Miljenić najavio je da će na ovu temu održati još jedan okrugli stol te da će zakon ići na prvo čitanje na jesen.

 

Slične objave

Back to top button