Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Posjet saborskog zastupnika

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik za nacionalne manjine posjetio PGP Sisak radi upoznavanja s aktivnostima projekta „Izgradnja kapaciteta romskih udruga u Sisačko – moslavačkoj županiji“

11. rujna 2013. godine u prostorijama PGP-a Sisak održan je sastanak sa saborskim zastupnikom romske i još jedanaest nacionalnih manjina, gdin. Veljkom Kajtazijem. Povod sastanku bila je posjeta saborskog zastupnika Gradu Sisku, Uredu gradonačelnice.

Sa svojim suradnikom Nedeljkom Bjelajcem poslije sastanka s gradskim vlastima saborski zastupnik posjetio je PGP Sisak radi upoznavanja s ciljevima romskog projekta koji PGP provodi u 2013.g., kao i dogovora oko zajedničkih aktivnosti, u svrhu poboljšanja položaja romske nacionalne manjine u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Na sastanku su uz saborskog zastupnika i njegovog suradnika sudjelovali i predsjednici gradskog i županijskog vijeća romske nacionalne manjine, Dragoljub i Stanoje Nikolić, direktor Srednje strukovne škole KOTVA d.o.o. gdin. Rašid Zuko te Svjetlana Grubješić predsjednica udruge mladih Novi svijet „Luščani“ koja je ujedno i partner na projektu.

Uvodnu riječ imala je predsjednica PGP-a Milana Kreća, koja je predstavila rad PGP-a kroz sustav pružanja besplatne pravne pomoći Romima. Izvijestila je sve prisutne i o dosadašnjim rezultatima projekta. Slijedom projektnih aktivnosti dogovoreno je i održavanje predavanja predstavnicima romskih udruga u SMŽ o manjinskim pravima Roma u Hrvatskom saboru, koje će predvoditi gdin. Veljko Kajtazi.

Nastavno, u razgovoru zastupnik je istaknuo kako je njegov prioritet u preostalom dvogodišnjem mandatu, pronalazak sredstava za legalizaciju romskih naselja. Na njegovu izjavu nadovezala se predsjednica PGP-a, s opaskom da je od legalizacije važnija parcelacija romskih naselja, u ovom slučaju Capraških poljana, budući je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa glavni preduvjet za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata na kvadraturom najvećoj parceli u Capraškim poljanama, u vlasništvu grada Siska. Dodala je kako je PGP baš zato inicirao cijelu priču kod lokalne vlasti radi parcelacije romskog naselja.

Saborski zastupnik Kajtazi istaknuo je kako je drugi prioritet njegova mandata, obrazovanje Roma. U tu svrhu na sastanku je svoje prijedloge o nastavku financiranja započetog obrazovanja Roma dao gdin. Zuko. Naime, radi se o pedesetak pripadnika romske nacionalne manjine koji su započeli obrazovanje u Srednjoj strukovnoj školi u Petrinji koji dio troškova je pokrio tadašnji Ured za nacionalne manjine, dok se za preostali dio sredstava za završetak obrazovanja ne mogu iznaći sredstva. Slijedom situacije, svi su složni kako su opet deblji kraj izvukli Romi. Anita Košar Ulemek iz PGP-a Sisak dodala je primjer romskog pomagača Marjana Nikolića koji već nekoliko godina radi u O.Š. Braća Bobetko u Sisku na ugovor o djelu, te koji do danas nije uspio dobiti stalno zaposlenje, iz kojeg razloga razmišlja o prekidu rada, bez obzira što za njim postoji prijeka potreba.

Gdin. Kajtazi upozorio je kako je u današnje vrijeme vrlo teško doći do financiranja određenih projekata, pogotovo započetih, a nedovršenih. Nadovezao se kako je država prepoznala potrebu za zapošljavanjem Roma. Tako je ukupno u 2013.g. kroz program javnih radova zaposleno 650 Roma, u koju svrhu je država izdvojila 10 milijuna kuna. To je jedan od pozitivnih primjera države u zalaganju za romsku nacionalnu manjinu.

Zaključno, dogovorena je suradnja sa zastupnikom glede rješavanja statusnih pitanja Roma u SMŽ kao i izvještavanja ureda zastupnika o pozitivnim i negativnim primjerima romskih statusnih prava. Reguliranje statusa ključan je korak u poboljšanju društvene uključenosti i važan preduvjet za rješavanje svih ostalih pitanja te jamstvo bolje budućnosti, oko čega su svi dionici sastanka složni.

Slične objave

Back to top button