BlogPlatforma 044 (2021)

Što nam donosi novi Zakon o obnovi?

23. veljače 2023. stupio je na snagu novi Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije (dalje u tekstu: Zakon o obnovi). Ovim Zakonom Vlada je nastojala, po treći put, iznaći način kako ubrzati proces obnove koji se u protekle tri godine pokazao izrazito sporim i neučinkovitim.
Niz je novina koje Zakon donosi u svrhu pojednostavljenja i ubrzanja postupaka obnove. Postojanje velikog broja sudionika u postupku obnove se do sada pokazao neučinkovitim, pa tako Zakon propisuje pripajanje Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine čime se nastoji smanjiti broj sudionika u postupku obnove te time ubrzati cjelokupni postupak.
Dalje, Zakon predviđa ukidanje čitavog niza do sada obvezne dokumentacije poput izrade elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za slobodnostojeće obiteljske kuće, tehničko-financijske kontrole projekta, te ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za provođenje konstrukcijske obnove zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline a koje nisu pojedinačno kulturno dobra, kao i izvješća o obavljenoj kontroli revidenta za višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade na projekt za uklanjanje zgrade.
Zakon donosi i neke odredbe kojim se olakšava dokazivanje vlasništva drugim dokaznim sredstvima bez potrebe provođenja sudskih procesa koji su se pokazali dugotrajnim. Tako se uvodi model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu uključivanjem pobočne linije do prvog stupnja kao srodnika.
Važno je spomenuti kako se uvode nove mogućnosti financiranja samoobnove te se proširuje mogućnost dobivanja novčane pomoći za samoobnovu prije početka obnove. Iz našeg iskustva, ove su odredbe izuzetno važne, pa smo u tom smjeru dali prijedlog predlagaču zakona tijekom e-savjetovanja sa javnošću. Veseli nas da je prijedlog PGP Sisak o tome kako ispraviti nelogičnost vezanu za isplatu novčane pomoći prije početka obnove iz starog zakona djelomično prihvaćen od strane predlagača Zakona, pa je tako omogućeno dobivanje novčane pomoći za samoobnovu prije počeka obnove a što bi trebalo biti dodatno uređeno Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koji je trenutno otvoren za savjetovanje s javnošću.

Nadalje, uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje svih uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade i novčane pomoći za troškove izrade projekta što bi trebalo ubrzati proces uklanjanja i čišćenja opasnih građevina.
Dalje, Zakon omogućuje stambeno zbrinjavanje osoba čije su kuće stradale davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće što će, nadamo se, ubrzati rješavanje stambene situacije za sve građane koji i dalje žive u kontejnerima ili kamp kućicama ili u nekom drugom neadekvatnom smještaju. Također, kako bi se poboljšalo stambeno zbrinjavanje, Zakon propisuje nabavu energetski učinkovitih drvenih kuća, te se uključuje Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama u proces obnove na način da će imati ovlasti graditi višestambene zgrade te stjecati nekretnine za privremeni smještaj.
U cijelom procesu obnove javna nabava i dugački rokovi predstavljali su poseban problem, pa sad novi Zakon donosi skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i za provođenje revizije što bi u konačnici trebalo ubrzati sam postupak obnove. Također, smanjuju se rokovi za poboljšanje komunalne infrastrukture što bi trebalo ubrzati proces useljavanja i normalizacije života.
PGP Sisak pozdravlja donošenje ovog Zakona i novine usmjerene na ubrzavanje procesa obnove. U zadnje vrijeme svjedočimo nastojanjima Vlade za učinkovitom provedbom Zakona, a s obzirom na situaciju na terenu kojoj svjedočimo svakodnevno nadamo se da će ovaj Zakon neće ostati „mrtvo slovo na papiru“.
U Petrinji, 02.03.2023.

Katarina Grbeša,
PGP volonterka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button