Vijesti

Održana 4. lokalna intervencija u Kontejnerskom naselju Mali dom u Glini

ZAPISNIK o održanoj 4. lokalnoj intervenciji u Sisačko-moslavačkoj županiji Sisak – Čovječe, ne diskriminiraj – dana 28.12.2022.

PGP Sisak je dana 28.12.2022. održao četvrtu i poslijednju lokalnu intervenciju u Sisačko-moslavačkoj županiji pod nazivom „Čovječe, ne diskriminiraj“ koja je dio aktivnosti 4.2. Lokalne intervencije u Sisačko-moslavačkoj županiji unutar projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava. Lokalna intervencija je održana na lokaciji kontejnerskog naselja Mali dom u Glini.

Lokalna intervencija je prepoznata kao prikladan oblik međugeneracijske i međuetničke suradnje, a ideja za istu je nastala iz istraživanja potreba u lokalnim zajednicama kroz koje je uočeno kako stanovnici Sisačko-moslavačke županije žele veći spektar kulturnih i zabavnih sadržaja.

Na intervenciji je sudjelovalo 21 sudionika.  Na drugoj lokalnoj intervenciji su bili prisutni sudionici razne životne dobi – najviše onih stare životne dobi, dok je bilo prisutno nešto manje osoba srednje životne dobi, te je bilo više muškaraca nego žena. Svi su sa šireg područja Sisačko-moslavačke županije, odnosno grada Gline i Siska. Sudionici su različitog kulturno-nacionalnog porijekla.

Nakon dolaska predstavnika PGP-a i vanjskog suradnika, sudionici su se okupili dnevnom boravku kontejnerskog naselja Mali dom u Glini. Budući da je intervencija održana neposredno nakon radionice na istu temu sudionici su već bili upoznati s projektom 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji se provodi u partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava (nositelj projekta), implementacijskim periodom, aktivnostima i ciljem cijelog projekta. Ukratko smo porazgovarali o intervenciji, o tome kako će ona izgledati te koja joj je svrha.

Poslije predstavljanja intervencije, uslijedio je glavni dio koji je vodio vanjski suradnik, zaposlenik Kino kluba Sisak. Vanjski suradnik je ukratko predstavio rad Kino kluba Sisak s naglaskom na njihovo dosadašnje iskustvo s radom na temu diskriminacije nakon čega su sudionicima prikazana 3 kratka filma na istu temu. Nakon svakog prikazanog filma uslijedila je kratka rasprava o odgledanom filmu prilikom koje su sudionici imali priliku raspraviti što su vidjeli, kako to na njih utječe i podijeliti svoje mišljenje. Nakon odgledanih filmova uslijedila je kratka pauza koju su sudionici iskoristili za osvježenje i međusobno druženje. Intervencija je potom nastavljena te je uslijedio njen drugi dio koji se sastojao od društvenih igara. Sudionici su imali priliku odabrati željenu društvenu igru, podijeliti se u timove i zaigrati. Kroz opušteno druženje uz društvene igre, nastavljen je neformalni razgovor o onome što su prethodno imali priliku čuti i pogledati. Sudionici su imali priliku međusobno ojačati pozitivne socijalne veze koje su već postojale ili stvoriti nove, kao i naučiti nešto novo kroz međusobnu suradnju u timovima. Kroz razgovor sa sudionicima pokazalo se kako je mnogima ova intervencija bila idealna prilika za druženje budući da je bila interaktivna i opuštena te su naglašavali njene edukativne i zabavne komponente koje su se odlično uklopile. Sudionici su istaknuli kako zbog životnih prilika u kojima žive rijetko imaju mogućnost ovakvog načina druženja te su izrazili želju da se ovakve aktivnosti provode češće.  

Lokalna intervencija dio je projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147 € od čega je 149.922,00 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

U Sisku, 28.12.2022.

Zapisničar

Ivona Perković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button