Vijesti

Održana 3. lokalna intervencija u Kontejnerskom naselju Mali dom u Glini

Zapisnik o održanoj radionici u Sisačko-moslavačkoj županiji Sisak – „Čovječe ne diskriminiraj“ – dana 28.12.2022.

PGP Sisak je dana 28.12.2022. održao treću radionicu u Sisačko-moslavačkoj županiji pod nazivom „Čovječe, ne diskriminiraj“ koja je dio aktivnosti 4.1. Radionice u Sisačko-moslavačkoj županiji unutar projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava. Radionica je održana na lokaciji kontejnerskog naselja Mali dom u Glini.

Na radionici su bili prisutni sudionici razne životne dobi – najviše starije životne dobi, dok je nešto manje bilo sudionika srednje životne dobi; bilo je podjednako muškaraca i žena. Svi sudionici dolaze iz Sisačko-moslavačke županije, a najveći broj je iz Gline. Sudionici su različitog kulturno-nacionalnog porijekla. U predstavnike Projekta građanskih prava Sisak, bilo je prisutno 21 sudionika radionice.

Glavni dio radionice je održala zaposlenica PGP-a Sisak Ivona Perković. Na početku radionice smo  sudionicima prezentirali projekt 4O, važnost projekta, učinke, glavni cilj projekta te smo im objasnili ciljeve i učinke konkretne radionice i rezultate projekta. Ivona je održala PP prezentaciju pod nazivom „Čovječe, ne diskriminiraj“ u kojoj smo sudionicima radionice pobliže objasnili temeljne pojmove i koncepte koji se vežu uz diskriminaciju.

Na samom početku smo sudionicima pružili pregled međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva koji se odnosi na diskriminaciju. U glavnom djelu prezentacije sudionici su upoznati s postojećim izravnim i neizravnim oblicima diskriminacije. Sudionicima su prikazani brojni primjeri izravne i neizravne diskriminacije nakon čega je uslijedio kratki interaktivni dio tijekom kojega su sudionici imali priliku sami se okušati u prepoznavanju izravne i neizravne diskriminacije kroz pružene primjere iz svakodnevnog života. Također, imali su priliku iznijeti i svoja vlastita iskustva s diskriminacijom koju su proživjeli od malih nogu pa sve do danas.

Na samom kraju prezentacije, sudionicima smo pojasnili kako žrtve diskriminacije mogu doći do pravde te koji su pravni lijekovi u slučaju doživljene diskriminacije. Naglasak je stavljen na ulogu Pučke pravobraniteljice čije je djelovanje detaljnije pojašnjeno. Također, sudionici su upoznati s radom Projekta građanskih prava Sisak kao kontakt točkom Ureda pučke pravobraniteljice u pitanjima diskriminacije. Nakon održane prezentacije, sudionici su imali priliku iznesti svoja pitanja koja su se pojavila nakon poslušane prezentacije. Predstavnici Projekta građanskih prava Sisak potaknuli su raspravu radi razvijanja kritičkog razmišljanja o prezentiranoj temi. Sudionici su zaključili kako je edukacija o diskriminaciji važna. Kroz raspravu se pokazalo kako u mnogim slučajevima sudionici nisu bili ni svjesni da doživljavaju potencijalnu diskriminaciju niti da se u tom slučaju mogu obratiti institucijama za pomoć. Složili su se kako je potrebno osvijestiti diskriminaciju i njenu ulogu u svakodnevnom životu među što većim brojem populacije kako bi što više ljudi imalo priliku istu prepoznati, spriječiti ili prijaviti.

Radionica je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147 € od čega je 149.922,00 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

 

U Sisku, 28.12.2022.

Zapisničar

Ivona Perković

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button