ACF - Centar za stranceVijesti

Održana radionica u Sisačko-moslavačkoj županiji „Mirovni aktivizam 90-ih“

PGP Sisak je dana 28.07.2022. održao drugu radionicu u Sisačko-moslavačkoj županiji pod nazivom „Mirovni aktivizam 90-ih“ koja je dio aktivnosti 4.1. Radionice u Sisačko-moslavačkoj županiji unutar projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava. Radionica je održana na lokaciji Centra za integraciju stranaca u prostoru Hrvatske obrtničke komore u Sisku.

Na radionici su bili prisutni sudionici razne životne dobi – nešto više onih mladih i srednje životne dobi; bilo je više muškaraca nego žena. Svi su sa šireg područja Siska. Sudionici su različitog kulturno-nacionalnog porijekla. Bilo je prisutno 10 sudionika radionice uključujući predstavnike PGP-a, Informativnog pravnog centra, Agencije lokalne demokracije Sisak, Zajednički odvjetnički ured Milica Nenandović Timarac i Marko Bebek.

Glavni dio radionice je održala zaposlenica PGP-a Sisak Ivona Perković. Na početku radionice smo  sudionicima prezentirali projekt 4O, važnost projekta, učinke, glavni cilj projekta te smo im objasnili ciljeve i učinke konkretne radionice i rezultate projekta. Ivona je održala PP prezentaciju pod nazivom „Mirovni aktivizam 90-ih“ u kojoj smo sudionicima radionice pobliže prezentirali događanja u ratnom razdoblju u regiji koji su za cilj imali mirno razrješenje konflikta. Sudionicima su pobliže objašnjeni temeljni pojmovi i koncepti za razumijevanje mirovnog aktivizma općenito, ali i mirovnog aktivizma koji se u 90-ima odvijao na području regije kao što su pacifizam, mirovni pokret, nenasilno djelovanje, aktivizam i sl.

U glavnom djelu prezentacije sudionici su upoznati s najistaknutijim ličnostima i organizacijama te njihovim djelovanjem za vrijeme rata u regiji. Prikazan je njihov rad i napori k sprječavanju daljnjeg konflikta te humanitarno djelovanje kroz pružanje pomoći žrtvama konflikta. Naglašena je važnost pojedinačnih aktivističkih istupa, ali i međuljudske suradnje u turbulentnom razdoblju. Posebno je naglašeno kako su napori mirovnog djelovanja bili prisutni u svim zemljama regije bez obzira na to što se radilo o suprotstavljenim nacijama u teškom konfliktu. Sudionici su imali priliku upoznati se s djelovanjem pojedinaca i organizacija o kojemu se često ne priča u kontekstu rata koji se dogodio. Osim toga, sudionicima je predstavljena važnost kulture i medija u mirovnom aktivizmu te utjecaja iste na svijest stanovništva.

Nakon održane prezentacije, sudionici su imali priliku iznesti svoja mišljenja i pitanja koja su se pojavila nakon održane prezentacije. Potaknuto je kritičko razmišljanje o prezentiranoj temi. Sudionici su bili zainteresirani raspraviti mirovni aktivizam ne samo hrvatskog, već i srpskog stanovništva i organizacija koji se često ignorira dok se rat predstavlja u crno-bijelom kontekstu gdje se srpsko stanovništvo karakterizira kao “neprijatelj”. Sudionici su zaključili da je šira edukacija o događanjima za vrijeme Domovinskog rata, posebice u vidu mirovnog aktivizma 90-ih važna za smanjenje nacionalizma i ksenofobije za koju smatraju da je u porastu pogotovo među mladima. Zajedno smo razmjenjivali iskustva i primjere, ukazivali na probleme u lokalnoj zajednici te predlagali potrebe i mjere koje su potrebne kako bi se smanjio govor mržnje, zaštitila ljudska prava i pružila podrška u lokalnoj zajednici s ciljem kreiranja trajnog doprinosa za cijelu zajednicu. Na radionici je dogovorena suradnja svih relevantnih dionika koji se bave sprječavanjem govora mržnje i zaštite ljudskih prava na zajedničko djelovanje s ciljem smanjenja govora mržnje, nacionalizma i ksenofobije.

„Radionica je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147 € od čega je 149.922,00 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.“

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...