ACF - Centar za stranceVijesti

Održana radionica u Sisačko-moslavačkoj županiji „Mirovni aktivizam 90-ih“

PGP Sisak je dana 28.07.2022. održao drugu radionicu u Sisačko-moslavačkoj županiji pod nazivom „Mirovni aktivizam 90-ih“ koja je dio aktivnosti 4.1. Radionice u Sisačko-moslavačkoj županiji unutar projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava. Radionica je održana na lokaciji Centra za integraciju stranaca u prostoru Hrvatske obrtničke komore u Sisku.

Na radionici su bili prisutni sudionici razne životne dobi – nešto više onih mladih i srednje životne dobi; bilo je više muškaraca nego žena. Svi su sa šireg područja Siska. Sudionici su različitog kulturno-nacionalnog porijekla. Bilo je prisutno 10 sudionika radionice uključujući predstavnike PGP-a, Informativnog pravnog centra, Agencije lokalne demokracije Sisak, Zajednički odvjetnički ured Milica Nenandović Timarac i Marko Bebek.

Glavni dio radionice je održala zaposlenica PGP-a Sisak Ivona Perković. Na početku radionice smo  sudionicima prezentirali projekt 4O, važnost projekta, učinke, glavni cilj projekta te smo im objasnili ciljeve i učinke konkretne radionice i rezultate projekta. Ivona je održala PP prezentaciju pod nazivom „Mirovni aktivizam 90-ih“ u kojoj smo sudionicima radionice pobliže prezentirali događanja u ratnom razdoblju u regiji koji su za cilj imali mirno razrješenje konflikta. Sudionicima su pobliže objašnjeni temeljni pojmovi i koncepti za razumijevanje mirovnog aktivizma općenito, ali i mirovnog aktivizma koji se u 90-ima odvijao na području regije kao što su pacifizam, mirovni pokret, nenasilno djelovanje, aktivizam i sl.

U glavnom djelu prezentacije sudionici su upoznati s najistaknutijim ličnostima i organizacijama te njihovim djelovanjem za vrijeme rata u regiji. Prikazan je njihov rad i napori k sprječavanju daljnjeg konflikta te humanitarno djelovanje kroz pružanje pomoći žrtvama konflikta. Naglašena je važnost pojedinačnih aktivističkih istupa, ali i međuljudske suradnje u turbulentnom razdoblju. Posebno je naglašeno kako su napori mirovnog djelovanja bili prisutni u svim zemljama regije bez obzira na to što se radilo o suprotstavljenim nacijama u teškom konfliktu. Sudionici su imali priliku upoznati se s djelovanjem pojedinaca i organizacija o kojemu se često ne priča u kontekstu rata koji se dogodio. Osim toga, sudionicima je predstavljena važnost kulture i medija u mirovnom aktivizmu te utjecaja iste na svijest stanovništva.

Nakon održane prezentacije, sudionici su imali priliku iznesti svoja mišljenja i pitanja koja su se pojavila nakon održane prezentacije. Potaknuto je kritičko razmišljanje o prezentiranoj temi. Sudionici su bili zainteresirani raspraviti mirovni aktivizam ne samo hrvatskog, već i srpskog stanovništva i organizacija koji se često ignorira dok se rat predstavlja u crno-bijelom kontekstu gdje se srpsko stanovništvo karakterizira kao “neprijatelj”. Sudionici su zaključili da je šira edukacija o događanjima za vrijeme Domovinskog rata, posebice u vidu mirovnog aktivizma 90-ih važna za smanjenje nacionalizma i ksenofobije za koju smatraju da je u porastu pogotovo među mladima. Zajedno smo razmjenjivali iskustva i primjere, ukazivali na probleme u lokalnoj zajednici te predlagali potrebe i mjere koje su potrebne kako bi se smanjio govor mržnje, zaštitila ljudska prava i pružila podrška u lokalnoj zajednici s ciljem kreiranja trajnog doprinosa za cijelu zajednicu. Na radionici je dogovorena suradnja svih relevantnih dionika koji se bave sprječavanjem govora mržnje i zaštite ljudskih prava na zajedničko djelovanje s ciljem smanjenja govora mržnje, nacionalizma i ksenofobije.

„Radionica je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147 € od čega je 149.922,00 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.“

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button