Vijesti

Konferencija “Žene u migracijama”

PGP Sisak je dodatnim aktivnostima obilježio Svjetski dan izbjeglica, sudjelovanjem u konferenciji Žene u migracijama održanoj 23.6.2022. godine u Zagrebu, u organizaciji Nacionalne kontaktne točke Europske migracijske mreže Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova. Europa je zadnjih godina suočena s pojačanim dolaskom migranata s područja Azije i Afrike a statistike pokazuju da je u nekim europskim državama udio žena u migrantskoj populaciji veoma visok. One migriraju na europsko tlo iz raznih razloga te predstavljaju više od 50% svih migranata u EU. Žene migrantice, uz ostale članove svojih obitelji, imaju vrlo važnu ulogu u integraciji u europsko društvo. Nemili događaji u Ukrajini nedavno su potaknuli dodatne rasprave o integraciji tih ugroženih skupina. Do sad je, zbog rata u Ukrajini, više od šest milijuna Ukrajinaca napustilo je svoju zemlju a većina od njih – izbjeglica su žene i djeca.

Cilj konferencije je bio dodatno podići svijest o ženama u migracijama i njihovoj ulozi u integraciji u novo društvo, izazovima s kojima se susreću, predstaviti EU okvir te nacionalne politike i strategije država članica u području integracije žena migrantica, razmijeniti ideje i dobre prakse te dodatno naglasiti, kroz svjedočanstva samih žena migrantica, aktivnu ulogu koju bi trebale imati u procesima stvaranja politika i donošenja odluka, kako bi se omogućilo njihovo uspješnije i ravnopravnije uključivanje u društvo. Konferencija je kroz svoja tri panela prisutnima osigurala brojna izlaganja. Neka od njih su pripremile žene koje su uključene u stvaranje migracijskih politika dok je dio izlaganja proveden od samih žena migrantica, koje su predstavile svoje aktivnosti i prezentirale podatke u vezi s osnaživanjem žena u migracijama i njihovog uspješnijeg uključivanja u društvo. Zaključak konferencije je da je važno, od strane svih dionika u radu s izbjeglicama i migrantima, osigurati pravovremeno pružanje svih informacija osobama koje kao migranti i izbjeglice dolaze u Republiku Hrvatsku.

Konferencija je omogućila da se na jednom mjestu okupe brojni sudionici uživo, ali i online. Među njima su bili predstavnici ministarstava i drugih relevantnih tijela državne uprave, akademske zajednice, predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, stručnjaci i sudionici iz drugih država. Ovaj značajni skup je sudionicima omogućio saznati konkretne primjere i izazove s kojima se susreću žene migrantice u Republici Hrvatskoj te predstaviti politike, razne projekte i aktivnosti koji se provode u području integracije a koji su ciljano usmjereni prema ženama migranticama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...