BlogPlatforma 044 (2021)

Platforma 044- Zajedno za bolju budućnost Sisačko-moslavačke županije- podrška stradalnicima potresa u SMŽ

2020. godinu stanovnici SMŽ, posebno Banije, pamtit će kao vrlo tešku godinu. Taman kad su se građani, koliko toliko privikli na ograničenja uslijed COVID19 epidemije, krajem prosinca 2020. serija snažnih potresa, s najjačim razornim 29.12.2020. pogodila je Baniju- siromašno i etnički jedno od najmješovitijih područja Hrvatske. Ta tragedija je zapravo morala skrenuti pažnju na te siromašne i ostavljene ljude jer je na tom području i bez prirodnih katastrofa zapravo sve katastrofalno. Isti kraj je udaljen od Zagreba samo 45 kilometara, a kao da se nalazi na kraju svijeta….

U svoj toj tragediji i sveopćem ludilu, Projekt građanskih prava Sisak (PGP Sisak) se uključio u pružanje pomoći i podrške stradalnicima od potresa terenskim obilascima stradalnika, distribuiranjem humanitarne pomoći te pružanjem pravne pomoći putem besplatnog pravnog telefona 0800 200 098, savjetovanjem u uredu i dva puta mjesečno pružanjem pravne pomoći u Petrinji i Glini netom nakon potresa.

Od 1.7.2021-31.12.2021. PGP Sisak provodi projekt „Platforma 044-Zajedno za bolju budućnost Sisačko-moslavačke županije, koji provodi uz podršku i potporu Zaklade Solidarna-Zaklada za ljudska prava i solidarnost, a u sklopu istog se prati stanje i problemi nastali od posljedica elementarne nepogode-potresa na području Sisačko-moslavačke županije, s naglaskom na Sisak, Petrinju i Glinu, te smo u sklopu toga naišli na razne slučajeve, a koje spaja zajednička želja građana da obnove svoje stanove i kuće te da se vrate u svoje domove.

U kontejnerskom naselju „Centar novog života“ na Sajmištu u Petrinji, zabilježili smo problem suvlasnika stambene zgrade na adresi Petrinja, Gajeva 1a, koja je zbog oštećenja potresom uklonjena. Uklanjanjem iste zgrade u 4/2021.g. suvlasnici su držali da se time nešto pomaknulo u rješavanju njihovih problema, no, i nakon uklanjanja suvlasnici iste zgrade nemaju nikakvih daljnjih saznanja o postupanju oko izgradnje zgrade, tako da je njihova sudbina ostati u kontejnerskom naselju na „neodređeno“. Radi se uglavnom o starijim i boležljivim osobama, za koje kontejnerski smještaj nije trajno rješenje, te smo za suvlasnike iste zgrade obratili se na više adresa državnih institucija, između ostalog i upravitelju zgrade, tražeći informacije o daljnjem postupanju, no, nismo naišli na razumijevanje, čak što više na negodovanje zbog traženja informacija.

Sličan problem imaju i suvlasnici stambene zgrade u Petrinji, Turkulinova 15, koja je zbog oštećenja potresom dobila crvenu oznaku, a za koju zgradu je izrađen elaborat za uklanjanje i to u 7/2021. Zbog suvlasnicima nepoznatih radnji i djelovanja došlo je do situacije da je taj elaborat stopiran i da suvlasnici iste zgrade ne znaju koji je daljnji tijek tog postupanja. Od predstavnika stanara dobili su samo šturu informaciju da će zgrada ići u popravak, a ne na uklanjanje i izgradnju zgrade. Također smo tražili očitovanje mjerodavnih, prije svega upravitelja stambene zgrade, no, isti nije dao nikakve konkretne informacije, osim da im se suvlasnici mogu svakodnevno obraćati.

U Glini smo pored pružanja pravne pomoći oko rješavanja vlasničkih odnosa radi podnošenja zahtjeva za obnovu oštećenih kuća, zabilježili i slučajeve koji su u najmu kuća u državnom vlasništvu- dodijeljene kroz program stambenog zbrinjavanja, a korisnici istih nemoćni su pri postupanju u obnovi tih objekata. Vezano za isto obraćali smo se više puta Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, no, na isti upit nismo dobili konkretan odgovor, osim da je upit proslijeđen Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Iako je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko – zagorske, Zagrebačke županije, Sisačko – moslavačke županije i Karlovačke županije, koji je stupio na snagu 30.10.2021. godine, nije obnovljen niti jedan objekt od strane države, što smatramo velikim nemarom i nedostatkom od strane države.

Jedino je zabilježena izgradnja kuća donacijama austrijske humanitarke Doraje Eberle kroz projekt „Kuća nade“, od donacija Zaklade Solidarna i drugih donatora, koje služe za privremeni smještaj dok se obnovom ne poprave ili izgrade objekti za trajni smještaj te prihvatljivije za smještaj u odnosu na kontejnere ili služe za trajni smještaj, tj. život stanovnika Banije..

Oštećene građane na području Gline, Petrinje i Siska pored problematike obnove muči i ukidanje dodjele toplih obroka svim oštećenicima smještenim u kontejnerima koji imaju peći na struju, a da se pri tome nije uzelo u obzir da je mogućnost kuhanja u takvom smještaju neuvjetna jer se limene stjenke kontejnera znoje te se stvara velika vlaga.

Osim toga za istaknuti je i situaciju da građani koji imaju crvene i žute oznake oštećenja na svojim kućama i smješteni su u kontejnerima na svojoj adresi, u zadnjih dva mjeseca primaju račune za struju, s velikim iznosima iako je Vlada RH donijela Zaključak dana 23.9.2021., kojim se zadužuje HEP da otpiše potraživanja toj kategoriji oštećenika za razdoblje rujan, listopad, studeni i prosinac 2021.g.

 

Dakle, pored velike tragedije koja je samo pogoršala ionako teško stanje Banije, državne institucije i javne službe nemaju sluha za probleme ovih stradalnika. Proces obnove oštećenih objekata od strane države još se nije uopće pokrenuo, mladi ljudi napuštaju ovaj kraj. Zapravo država zatvara oči pred odumiranjem ove regije, no ostaje još jedino nada da je ova nesreća povod da se odgovorni trgnu i pokušaju spasiti ovu situaciju i možda je to upozorenje da se pruži pomoć najsiromašnijim i najpotrebitijim stanovnicima ovog kraja.

 

U Sisku, 10.12.2021.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slične objave

Back to top button